Engelli Sağlık Kurulu raporu 60 yaş sorunu

Ben bir hemşireyim. Babam için Sağlık Kuruluna başvurdum. Görevli arkadaslardan 60 yaşını geçtiği için %10 puan extra alacağı bilgisini edindim.
onkoloji 80, endokrin 40, Beyin cerrahi 12 ile Baltazard hesaplamasından 89 alacağını biliyordum ve yaştan gelen 10 puan ile 90 almış olcaktık. Sırf o yuzden kbb ve göz gibi polikliniklere babamı götürmedim.

Fakat rapor sonucu 89 cıktı yaş kriteri işlememiş olduğunu fark ettim. Yönetmeliği fotosunu ekliyorum Ek-3 Baltazard Hesap tablosunda 60 Yaşın üzerindekilere 10 puan eklenir diyor. fotoda(babamın yaşı) gösterdiğim yaş 60 yıl 4 ay..

60 yıl 4 ay '60 yaş üzeri' sayılmıyor mu? 61 yıl olmak zorunda mı? istenirse her ikiside anlaşılabileceği kanaatindeyim ama vatandaş lehine karar vermesi gereken devlet bu konuda nasıl bilirkişilik yaptı bilmiyorum çünkü hastane ve müdürlükte sorduğum kimse bilmiyor. bakanlığı aradım açmadılar.

Sizin görüşünüz nedir tesekkür ederim

Ekli dosyalar

• Screenshot_20250806_184938_Excel.jpg
    Screenshot_20250806_184938_Excel.jpg
    576 KB · Görüntüleme: 29
  • yas.jpg
    yas.jpg
    185.3 KB · Görüntüleme: 27
doğduğu aydan sonra 3 ay gecınce...1 yasında denmıyor yanı 3 aylık denıyor

dogdugu aya 1 sene sonra denk geldıgınde 1 yasında denıyor ve 2 yasından gün aldı denıyor

sonuc olarak 60 yas ustu denınce 61 olma sartı koymuslar

dogdugu aya geldıgınde sayac 61 oluyor

05.04.1965 yılında doğan 60 yılı doldurmuyor mu. nisan 06 olduğunda 60 yılı 1 gun geçmiş ve artık 60 ın üzerinde demek olmuyor mu. Yönetmeliğe 61 ve üzeri yazılabilirdi veya 61 yaşı doldurmuş diyebilirlerdi. biz bu kafa ile çok seviliriz daha

• 60 yaş üzeri +%10” kuralı eski yönetmeliktendi (30.03.2013 tarihli yönetmelik). 2019’da yürürlüğe giren yeni düzenlemede yaş sınırı 65’e çıkarıldı. Bugün geçerli olan metin: “65 yaş ve üzeri bireylerin engellilik oranına Balthazard formülü ile %10 eklenerek engel oranı belirlenir.”
  • “%10 ekleme” doğrudan +10 puan değildir; metin açıkça “Balthazard formülü ile” der. Yani %10’luk ek, Ek-3 Balthazard yöntemi ile mevcut toplam orana kombine edilir. (Yönetmelik m.10/4 ve Ek-3.)
  • Bu nedenle, bazı hastanelerin/hesap makinelerinin direkt +10 puan eklemesi uygulamaya sızsa da, lafza uygun yöntem kombine etmedir. (Aile ve Sosyal Hizmetler’in yayımladığı 2019 yönetmelik sayfası buna dayanak.)

Hızlı örnek (Balthazard ile yaş eklemesi)​

Formül: Yeni oran = A + 10 × (100 − A) / 100

• A = %45 ise: 45 + 10×55/100 = %50,5 (kurul genelde tam sayıya yuvarlar).
  • A = %70 ise: 70 + 10×30/100 = %73.
    Bu “%10”un ayrı bir engel gibi kombine edildiğini gösterir (Ek-3 mantığı).

Ne yapmalısınız?​

1. Mevzuatla tespit: Hastanenin/kurulun hâlâ “60+” kullandığını veya +10 puanı doğrudan eklediğini kanıtlayın (rapor/eklerine not düşmüş olabilirler). Geçerli metin 2019 tarihli “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”tir. (m.10/4 ve m.12)
  2. Resmî itiraz: İl Sağlık Müdürlüğü’ne m.12 uyarınca 30 gün içinde itiraz edin; “hakem hastaneye sevk” talep edin.
  3. Hasta Hakları başvurusu (aynı anda): Hastane Başhekimliği/Hasta Hakları Birimi’ne, yanlış uygulamanın düzeltilmesini yazın.
  4. Gerekirse CİMER/ALO 184 üzerinden bilgi/şikâyet kaydı açın (mevzuata aykırılık ve mağduriyet başlıklarıyla).

Dilekçe — İl Sağlık Müdürlüğü’ne İtiraz (m.12)

… İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Konu: Engellilik Sağlık Kurulu Raporuna itiraz ve hakem hastaneye sevk talebi (Yön. m.12)

T.C. Kimlik No : …
Adı Soyadı : …
Adres : …
Telefon/E-posta: …

AÇIKLAMALAR:
1) …/…/2025 tarihinde … Hastanesi tarafından tarafıma “Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporu” düzenlenmiş; toplam engellilik oranım %… olarak belirlenmiştir.
2) Rapor hesaplamasında yaşa bağlı eklemenin “60 yaş üzeri” olarak değerlendirildiği/“%10”un doğrudan toplama eklendiği anlaşılmaktadır. Oysa yürürlükteki “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” m.10/4 uyarınca **“65 yaş ve üzeri bireylerin engellilik oranına Balthazard formülü ile %10 eklenerek engel oranı belirlenir.”**
3) Bu nedenle, yaş kriterinin ve eklemenin Balthazard yöntemiyle uygulanması gerekirken mevzuata aykırı/eksik uygulama yapıldığını düşünüyorum.

HUKUKİ NEDENLER: 20.02.2019 tarihli Yönetmelik m.10/4, m.12 ve Ek-3.

DELİLLER: … Hastanesi raporu (…/…/2025 tarih, sayı …), epikrizler, tetkikler, yazışmalar vb.

SONUÇ ve TALEP:
Yukarıda arz edilen nedenlerle, raporumun mevzuata uygun şekilde yeniden değerlendirilmesini; itirazımın kabulü ile **hakem hastaneye sevkimi** ve sonucundan tarafıma bilgi verilmesini saygıyla talep ederim.

Tarih
İmza
Ad-Soyad
Ekler: 1- Rapor örn. 2- Kimlik fotokopisi 3- Diğer belgeler

Dilekçe — Başhekimlik/Hasta Hakları Birimi’ne Düzeltme Talebi

… HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ’NE
(Hasta Hakları Birimi’ne)

Konu: Engellilik oranı hesaplamasında yaş kriterinin mevzuata uygun uygulanması talebi

…/…/2025 tarihli kurul raporumda yaş eklemesinin “60 yaş üzeri” kabul edildiği/
%10’un doğrudan eklenerek hesaplandığı görülmüştür. Geçerli düzenleme olan
“Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” m.10/4’e göre
**“65 yaş ve üzeri”** için **%10’un Balthazard formülü ile** eklenmesi gerekir.

Raporumun bu esaslara göre düzeltilmesi hususunda gereğini arz ederim.

Tarih – İmza – Ad Soyad – T.C. No – İletişim
Ek: Rapor örneği

Dayanaklar (hızlı referans)​

• 2019 Yönetmelik (geçerli): m.10/4 “65 yaş ve üzeri… Balthazard formülü ile %10 eklenir”; m.12 “raporlara itiraz ve hakem hastane”.
  • Ek-3 Balthazard Tablosu: kombine hesap için kullanılan çizelge (doğrudan +10 değildir).
  • Eski düzenleme (2013): “60 yaşın üzerindekilerde… %10” (artık yürürlükte değil).

Geri