Merhabalar
Engelli raporu başvurum (ilk) neticesınde tek tek bransları gezdiğimizi biliyoruz. Bugunkü muayenelerimde şans eseri brans dr'larımızn kurula vermiş olduğu muayene sonuclarını gormuş bulundum.
Onkoloji bolumu
Teshıs tanı aladı altında %40
Tedavı adı altında %40 ıkı ayrı satır da oran yazmıs
aynı sekılde
Kalp damar bolumu de
Anjio adı altında %20
By pass adı altında %30 ıkı ayrı satır da oran yazmıs
bunların hangısı gecerlı??? Toplamımı alınacak??? diger bransları goremediğiiden sonucu tahmın edemıyorum.
Daha once bu formatı gorup bılgısı olan varmıdır???
Merhaba ,
Gördüğünüz format normal. Branş hekimi muayene formuna, o branşla ilgili birden fazla tanı veya durum için ayrı satır açıp oran yazabilir. Ama bu, “40 + 40 = 80” ya da “20 + 30 = 50” gibi direkt toplanacağı anlamına gelmez.
1) Hangisi geçerli?
Son sözü
sağlık kurulu söyler. Branş hekimi muayene formuna klinik bulguları, tanıyı, fonksiyon kaybını ve oranı yazar;
kurul bireyi bizzat görerek yönetmelik esaslarına göre engellilik durumunu belirler.
Yani:
- Branşta iki satır oran görmeniz, kurulun ikisini de aynen kabul edeceği anlamına gelmez.
- Aynı hastalığın “tanı” ve “tedavi” başlığı altında yazılan iki oranından biri esas alınabilir veya durumunuzun güncel haline göre tek bir satır üzerinden rapora geçirilebilir.
2) Toplam mı alınacak?
Birden fazla hastalık veya fonksiyon kaybı varsa, nihai oran
aritmetik toplama ile değil,
Balthazard yöntemi ile hesaplanır.
Yönetmelikte açık hüküm var:
“Birden fazla hastalığı veya fonksiyon kaybı bulunanların engellilik durumu … Ek-3’teki Balthazard yöntemi ile hesaplanır.”
3) Sizin rakamlarla örnek (sadece yöntem göstermek için)
Kurul iki satırı da ayrı engel olarak kabul ederse Balthazard şöyle işler:
- %40 ve %40: 40 + (100-40)*40/100 = 40 + 24 = %64
- %30 ve %20: 30 + (100-30)*20/100 = 30 + 14 = %44
- Sonra %64 ile %44 birleşirse: 64 + (100-64)*44/100 = 64 + 15,84 = %79,84 (genelde %80 olarak yuvarlanır)
Ama kritik nokta şu: Kurul “anjiyo” gibi bir işlemi bağımsız bir engel olarak değerlendirmeyebilir; bypass/koroner hastalık sekeli gibi
asıl fonksiyon kaybını esas alır. Aynı şekilde onkolojide “tanı” ve “tedavi” satırlarının ikisi birden değil,
mevcut klinik durumunuza uyan kısım bazen tek başına kullanılır.
4) Sonuç çıkınca itiraz hakkınız var
Rapor size teslim edildikten sonra
30 gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne itiraz edebilirsiniz; itiraz süreci ve hakem hastane mekanizması yönetmelikte düzenlenmiştir.
İsterseniz, diğer branşlardan da elinizde olan oranları yazın (varsa “sürekli/süreli” ibaresini de). Kurulda iki satırın birlikte mi yoksa tek satır mı kullanılabileceğini ve Balthazard sonrası muhtemel bandı daha net simüle ederim.