Kadına Pozitif Ayrımcılık Geliyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, tasarı hazırlanırken ilgili tüm kuruluşlarla masaya oturulduğu, konuyla ilgilenen çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisinin görüşüne başvurulduğu bildirildi.

Tasarının şiddet gören kadın ve aile bireylerinin korunmasına ilişkin önemli yenilikler içerdiği vurgulanan açıklamada, bunlardan bazıları şöyle sıralandı:

-Töre veya başka maksatlarla kadınlara yönelik cinayetlerin önlenmesine yönelik etkili tedbirler getirilmektedir.

-Kanunla, ilk kez Türkiye'nin onayladığı Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin gerekleri yerine getirilmektedir.

-Etkin kurumsal yapılar ve tedbirler oluşturarak, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına katkı sağlanmaktadır.

-Türkiye'nin taraf olduğu tüm uluslararası sözleşmeler esas alınmaktadır.

-İnsan onuru değerine ve sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir uygulama yapılmasının önü açılmaktadır.

-Çocuk, kadın ve diğer aile bireylerine yönelik şiddetin ağırlığına ve niteliğine göre gerekli, uygun ve orantılı tedbirler getirilmektedir.

-Son anayasa değişikliğiyle kabul edilen kadınlara ilişkin 'pozitif ayrımcılık' düzenlemesi hayata geçirilmektedir.

-Şiddet mağdurlarına ve çocuklarına, 'maddi yardım ve ücretsiz sağlık yardımı' yapılacaktır.

-Şiddet mağdurlarına 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren 'Şiddet İzleme Merkezleri' kurulmaktadır.

-Ayrıca, koruyucu tedbir kararlarına aykırı davranan, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişi 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacağına dair düzenleme öngörülmüştür.

-Şiddetin önlenmesi için alınacak tedbirlerin izlenmesi ve uygulanması için

'teknik araçların' kullanılması öngörülmektedir.

-"Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde delil ve belge aranmayacak"-

-Tasarı kapsamında korunan bireylerle ilgili olarak acil durumlarda mülki amir tarafından, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise ilgili kolluk amirlerince koruyucu tedbir kararlarının alınabilmesine imkan sağlanmıştır.

Korunan bireylerle ilgili olarak mülki amir tarafından, kendisi ve beraberindeki çocuklara barınma yeri sağlanması, geçici maddi yardım yapılması, hayati tehlikesinin bulunması halinde geçici koruma altına alınması, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde bu tedbirlerin ilgili kolluk amirlerince de verilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu kanun kapsamında alınacak tedbir kararları, talep veya başvuru üzerine delil veya belge aranmaksızın, hakim tarafından derhal verilecektir. Bununla birlikte, zorunlu hallerde duruşma yapılabilmesi öngörülmüştür.

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amirlerce ve kolluk tarafından tedbir kararları verilirken de delil ve belge aranmayacağı taslak ile düzenlenen bir diğer önemli husustur.

-Şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan bireylerle ilgili olarak hakim tarafından verilecek önleyici tedbir kararlarına örnek olarak da şunlar sıralandı:

Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması, korunan bireylere yaklaşmaması, bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi, silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi, korunan bireylerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisindeyken korunan bireylere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması halinde, hastaneye yatmak dahil, muayene ve tedavisinin sağlanması.

-"İşlemlerden hiçbir masraf alınmayacak"-

-Sosyal güvencesi olmayan şiddet mağdurları ile şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerin rehabilitasyon ve tedavi hizmetlerinden yararlanmasına karar verilenlerin sağlık giderleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanacak.

-Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolara toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların çalışma yaşamına katılımı, şiddetle mücadele mekanizmaları gibi konularda yayın yükümlülüğü öngörülmektedir.

-Bu kanun kapsamındaki başvuruların ve verilen kararların icra ve infazı için yapılan işlemlerden harç ve posta giderleri de dahil hiçbir masraf alınmayacağı hükme bağlanmıştır. - Ankara
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Dövülen kadın kocasını kapının önüne koyacak

711976_detay.jpg


Kadın ve aile bireylerini şiddete karşı korumak için hazırlanan yeni yasa TBMM'ye gönderildi

ESRA YAZDIÇ / GAZETE HABERTÜRK

Meclis'e gönderilen Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, dayak atan koca, kadını evden gönderemeyecek. Kadın şikayetçi olduğu takdirde koca evden çıkarılacak ve konuta kadın yerleştirilecek. Kocanın eve yaklaşmasına da izin verilmeyecek.

EVİ SATAMAYACAK
Yeni düzenlemeyle hakkında koruma kararı çıkartılan şiddet mağduru kadın tapu kütüğüne "aile mağduru şerhi" koydurabilecek. Böylece dayakçı koca müşterek evi kadının izni olmadan satamayacak.

KADININ KİMLİĞİ DEĞİŞTİRİLECEK
Korunan kadına ilişkin tedbirlerin yeterli olmadığı ve kişinin hayati tehlikesinin olduğu durumlarda mağdurun kimlik bilgileri Tanık Koruma Konunu hükümlerine göre değştirilecek.

PLATONİK AŞIĞA CEZA
Yasa tek taraflı ısrarlı takip sonucu mağdur edilen kişileri de kapsıyor. Yani platonik biçimde tek yaraflı olarak karşı tarafı rahatsız eden kişi de şikâyet doğrultusunda ceza alacak.

KREŞ MASRAFLARI KARŞILANACAK
Şiddet mağdurlarının çalışma yaşamına katılımını sağlamak için gerekli tedbirleri alacak olan bakanlık, mağdurun .ocuklarına da kreş imkânı sağlayacak ve masraflarını karşılayacak.

SÜRESİZ 'TEDBİR' KARARI
Hakimler korunan bireylerle ilgili koruyucu tedbir kararını ilk defasında en çok 6 ay için verebilecek. Ancak şiddetin devamı halinde tedbir kararı süresiz olarak uzatılabilecek.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kadına şiddete ağır cezalar geliyor

Kadına şiddet uygulayan kişilere elektronik kelepçe veya bileklik takılmasına imkan sağlayan Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine ilişkin kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

Buna göre, kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili alınacak tedbirlere mülki idare amiri tarafından karar verilecek. Alınacak tedbirler kapsamında kanun kapsamında korunan kişiye, gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde, uygun barınma yeri sağlanabilecek ve gerekli görüldüğünde geçici maddi yardım yapılabilecek.

Psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan, rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilebilecek. Korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması halinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınabilecek.

Korunan kişinin çalışması durumunda, varsa çocukları için, gerektiğinde ücreti karşılanmak üzere kreş imkanı sağlanabilecek.

Gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda, geçici yer imkanı sağlanması ve koruma altına alınması kararı, kolluk amirlerince de alınabilecek. Kolluk amiri, söz konusu işlemlerle ilgili evrakı, en geç, kararın alındığı tarihi takip eden ilk iş günü içinde mülki amirin onayına sunacak. Mülki amir tarafından 48 saat içinde onaylanmayan işlemlerin uygulanmasına son verilecek.

Korunan kişilerin, gerekli görüldüğünde iş yerinin değiştirilmesi, kişinin evli olması halinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi, korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması kararını Aile Mahkemesi hakimi verecek.

Korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde, hakim kararıyla söz konusu kişinin Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre, kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesine karar verilebilecek.

Hakim kararıyla, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişilere yönelik olarak alınacak önleyici tedbirler ise şöyle:

Korunan kişiye karşı şiddete ve korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması. Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi. Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve iş yerine yaklaşmaması. Gerekli görülmesi halinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması. Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi. Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi. Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi. Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi. Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması halinde, hastaneye yatmak dahil, muayene ve tedavisinin sağlanması. Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması.

Gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda, ''Korunan kişiye karşı şiddete ve korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması, müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi, korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve iş yerine yaklaşmaması'' yönündeki kararlar, kolluk amirlerince de alınabilecek. Kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk iş günü içinde hakimin onayına sunacak. Hakim tarafından 24 saat içinde onaylanmayan işlemlerin uygulanmasına son verilecek.

Hakim, Çocuk Koruma Kanununda yer alan koruyucu ve destekleyici tedbirler ile Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre velayet, kayyım, nafaka ve kişisel ilişki kurulması konularında da karar vermeye yetkili olacak. Hakim, ayrıca, korunan kişinin yaşam düzeyini göz önünde bulundurarak talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedebilecek.

Verilen tedbir kararlarının takibi, teknik araç ve yöntemler kullanılarak da yapılabilecek. Teknik araç ve yöntemlerle takibe ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Teknik yöntemlerle takip, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişiye yönelik olarak elektronik kelepçe veya bileklik, korunan kişinin sabit ev içi ikaz cihazı ya da mağdura hakaret özgürlüğü tanıyan ev dışında da kullanılabilen telefon görünümlü mobil cihazın kullanılması gibi yöntemlerle yapılabilecek.

Hakkında tedbir kararı verilen, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişi, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi halinde, fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hakim kararıyla 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacak.

Tedbir kararının gereklerine aykırılığın her tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi 15 günden 30 güne kadar olacak. Ancak zorlama hapsinin toplam süresi 6 ayı geçmeyecek.

Çalışmalarını 7 gün 24 saat esasına göre yürüten şiddet önleme ve izleme merkezleri kurulacak. Televizyon kuruluşları ve radyolar, ayda en az doksan dakika şiddetle mücadele mekanizmaları ve benzeri politikalar konusunda yayın yapacak. Nafaka ödemekle yükümlü kılınan kişinin SGK ile bağlantısı olması durumunda, korunan kişinin başvurusu aranmaksızın nafaka, ilgilinin aylık, maaş ya da ücretinden icra müdürlüğü tarafından tahsil edilecek.

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kadına şiddet tasarısının ilk 11 maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'nın ilk 11 maddesi kabul edildi.

Temel kanun olarak görüşülen tasarı üzerinde değişiklik önergeleri verildi. Kabul edilen önergeye göre, gerekli olması halinde korunan kişinin çocukları için 4 ay, söz konusu kişinin çalışması halinde ise 2 aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla asgari ücret tutarının yarısını geçmemek şartıyla Bakanlık bütçesinden kreş imkanı sağlanabilecek.

Kabul edilen diğer bir önergeyle, ''lehine koruyucu tedbir kararı verilen kişinin, kararı kabul etmemesi halinde bile hakimin gerekli gördüğü hallerde tedbir kararının devamına yönelik hükmünü koruyacağına'' ilişkin ifade tasarıdan çıkarıldı.

Tasarıya, ''Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için şiddetin uygulandığı konusunda delil veya belge aranmaz. Önleyici tedbir kararı geciktirmeksizin verilir. Bu kararın verilmesi, kanunun amacını gerçekleştirmeyi tehlikeye sokabilecek şekilde geciktirilemez'' hükmü tasarıya eklendi.

BDP'nin, tasarıya trans kadınlar, lezbiyenler, gay ve eşcinsellerin de eklenmesine ilişkin önergesi kabul edilmedi. BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, söz konusu kişilerin de sık sık şiddetle karşı karşıya geldiğini, bu nedenle kanunda yer verilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da tasarıda trans kadınlardan bahsedilmediğini belirterek, ''Trans kadın cinayetleri nasıl engellenecek- Cinsiyet kimliği yine mi yok sayılacak-'' dedi.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, çalışma süresinin tamamlanması üzerine birleşimi yarın saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı.

Anadolu Ajansı
 
Tekerlekli Sandalye
Üst