Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Engelli raporu almak için daha önce basvurmustum.
%25 engelli raporu vermişlerdi.
19 aralık 2024 tarihinde kalın bağırsak hastalıgindan ameliyat oldum. Tekrar basvuru yapsam kaç oranında rapor verirler acaba? Bu konuda bilgi vermenizi rica ediyorum.
Engelli raporu almak için daha önce basvurmustum.
%25 engelli raporu vermişlerdi.
19 aralık 2024 tarihinde kalın bağırsak hastalıgindan ameliyat oldum. Tekrar basvuru yapsam kaç oranında rapor verirler acaba? Bu konuda bilgi vermenizi rica ediyorum.
Ameliyat sonrası bulgular: Sürekli ishal, kilo kaybı, kansızlık, stoma sorunları?
Başka hastalıklar: (Örneğin diyabet, hipertansiyon, ortopedik problemler)
Bu ayrıntıları paylaşırsanız, hangi sınıfa girme ihtimalinizin yüksek olduğunu ve hangi belgelerin rapor toplantısında kritiğe gireceğini netleştirebilirim.
Özet: Mevcut %25’lik raporunuza kalın bağırsak ameliyatı nedeniyle %25 – %75 arasında ek bir oran verilebilir. Hafif olgularda toplam %32’de kalırken, kalıcı stoma gibi durumlarda %80’in üzerine çıkmak mümkündür. Eksiksiz tıbbi belge ve doğru kliniğe yönlendirme başarı şansınızı artırır.
Görüntüsünü paylaştığınız 20.04.2022 tarihli Engellilik Sağlık Kurulu raporunuzda %25 (yazıyla: yirmi beş) engel oranı bulunduğunu teyit ettim. Bu oran yalnızca “Sınırda zihinsel kapasite (IQ ≈ 67)” tanısından kaynaklanıyor; diğer sistemler %0 görünüyor.
Cerrahi Sonrası Durumunuzu Netleştirelim
Aşağıdaki bilgileri verirseniz, bağırsak ameliyatınızın ek oran getirme ihtimalini kesinleştirebilirim:
• Günlük dışkılama sayısı• İshal/kabızlık atakları• Karın ağrısı–distansiyon sıklığı
Beslenme/kilo
Kilo kaybı (%), iştahsızlık, vitamin–demir eksikliği tedavisi alıyor musunuz?
Kan değerleri
Son 3 ayda Hgb, ferritin, albümin, B12 sonuçları (E-Nabız’da mevcut)
Ek hastalıklar
Diyabet, hipertansiyon, ortopedik sorunlar, nörolojik/psikiyatrik ek tanılar
Muhtemel Yeni Engel Oranı
Sindirim Sistemi Sınıfı*
Tanı Kriteri (kısaltılmış)
Ek Oran
Toplam (25 % + …)
Sınıf 1
Komplikasyonsuz segmenter rezeksiyon, yaşam kalitesi normal
%10
≈ %32
Sınıf 2
Sürekli/tekrarlayan sindirim şikâyetleri, hafif kilo ya da anemi
%25
≈ %44
Sınıf 3
Subtotal kolektomi, sık atak, belirgin kilo ± stoma olmayışı
%50
≈ %63
Sınıf 4
Kalıcı stoma veya kısa bağırsak sendromu
%75
≈ %81
* “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Cetveli – Kolon/Rektum/Anüs” esas alınmıştır.
%40 ve üzeri: Engelli kimlik kartı, vergi indirimi, ÖTV/KDV muafiyeti, EKPSS gibi haklar doğar.
%60 ve üzeri: Malûlen emeklilik için SGK başvurusu yapabilme eşiğidir (diğer prim koşulları saklı).
Başvuru Hazırlığı İçin Öneriler
Genel Cerrahi Epikriz + Histopatoloji: Paylaştığınız patoloji raporunuz yeterli, ancak son 6 ay takip notu ve endoskopi raporu ekleyin.
Laboratuvar Paketi: Hemogram, ferritin, B12, albümin düzeylerini randevu gününden ≤ 1 ay önce yaptırın.
Semptom Günlüğü: 2-3 haftalık dışkılama takvimi ve kilo grafiği hazırlayın.
Psikiyatri Kontrolü: IQ testinin süresi dolmadıysa (genellikle 3 yıl geçerli) aynı tanı kullanılabilir; şüphedeyseniz yenileyin.
Başvuru Şekli: E-Devlet → “Engelli Sağlık Kurulu Raporu Başvuru” → “Rapor Yenileme” seçerek kişisel başvuru yapın; ameliyatı yapan hastaneyi tercih etmek genelde evrak akışını hızlandırır.
Lütfen tabloda istenen bilgileri benimle paylaşın; böylece hangi sınıfa girme olasılığınızın yüksek olduğunu netleştirip rapor komisyonu öncesi stratejinizi (hangi semptomların vurgulanacağı, hangi tetkiklerin şart olduğu gibi) adım adım belirleyelim.