benim önceden %46 raporumda testis kanserinden dolayı sol testis alındı+sağ bacakta kısalık incelik yani polio sekeli+atrofi diyor+ Şimdi ise akciğer KOAH var akciğer anormallik leri diyor amfizem var akciğer sönmesinden birkez açık ameliyat geçirdim daha sonra tekrar akciğer sönme oldu bu kez göğüse küçük bir cerrahi işlemle tüp takıldı bununla on günde akciğer deliği kendini onardı+şimdi ise diş etinde başlayan mercimek tanesi kadardı görünen diş ve çene cerrahisi bunu küçük bir ameliyatla alındı patoloji sonuç scc kanseri çıktı ve +plastik cerrahi yönlendim 2 ci ameliyat 3 dişle köküyle kemikte dahil alındı ağız sağ alttan tekrar patoloji sonuç cerrahi sınır temiz değildir geldi +3 üncü ameliyat bir diş daha ve kemikten birazdaha ağız içi sağ alt alındı patoloji temiz geldi+onkolojiye yönlendim pet çekildi sonuç sağ lenflere sıçramış tekrar plastik cerrahi dönüş +4 üncü ameliyat içten ve dıştan kulak atından çene altı ucakadar açılıp bir diş ve kemikten tekrar alınıp lenf bezleri de alınıp titanyum plaka kulak önünden ön dişlerin altına monte edildi +sonrasında tekrar onkolojiye göğüse ana damara port takıldı ve Bir akıllı ilaç ve kemoterapi başladı şu an ikinci kürü beklerken plastik cerrahi ışın almamıda özellikle istedi +gözlerde yakını zor okuyorum uzakta sıkıntı yok ağızda az açılıyor çene bir diş kayık dişler birbirini karşılamıyor sağ taraf boyun dudak dilin sağı kulak başım kulak üstüne kadar uyuşuk ağzımda limon tuzu gibi Demir tadı gibi delik tadlar hissediyorum ışından sonrası ne olur bilmiyorum durumun bu ricam net bilen yardımcı olursanız sevinirim hayırlı ramazanlar şimdiden teşekkürler
Merhaba ,
Anlattıklarınız tek bir “hastalık adı” üzerinden değil,
her branşın verdiği oranların Balthazard yöntemiyle birleştirilmesi ile nihai yüzdede toplanır. Bu yüzden “kesin toplam yüzde” ancak kurulun; solunum fonksiyon testleri, görüntüleme, patoloji-evre, yapılan rezeksiyonun kapsamı ve fonksiyon kaybı (çiğneme, yutma, konuşma, ağız açıklığı) üzerinden tek tek puanlamasıyla çıkar.
Yine de, elinizdeki bulgular üzerinden
hangi kalemlerden oran gelebileceğini net şekilde şuraya oturtabiliriz:
1) Ağız içi SCC, mandibula ve diş-kemik rezeksiyonları (sizinki en güçlü oran kalemi)
Özür oran cetvelinde yüz-çene bölümü için kritik maddeler şunlar:
- Cerrahi veya travma sonucu mandibula segmenter rezeksiyonu: %13
- Cerrahi veya travma sonucu hemimandibulektomi: %33
- Mandibüla ön segmentinde %50’den fazla kayıp: %56
- Travma, tümör veya ameliyat sonrası en az bir alveoler arkta bütün kalıcı dişlerin kaybı: %17
- Doku kaybı, skarlı fiksasyon veya felce bağlı dil fonksiyon kaybı (hafif): %25
- Ameliyat edilemeyen burun, paranazal sinüsler, çene, ağız ve farinks tümörleri: %65 (bu madde genelde “ameliyat edilemeyen” durumlar için)
Sizde “mandibula, kemik, dişler, lenf diseksiyonu, titanyum plak” var. Kurulun hangi satırı seçeceğini belirleyen şey şu iki nokta:
- Rezeksiyonun kapsamı: Segmenter mi, hemimandibulektomi mi, ön segmentte %50+ kayıp var mı?
- Fonksiyon kaybı: ağız açıklığı (trismus), çiğneme-yutma bozukluğu, konuşma etkilenimi, dil-dudak uyuşukluğu ve maloklüzyonun günlük yaşam etkisi.
Bu bölümden pratikte çoğu dosyada
%13 ile %56 bandında bir kalem çıkar; kapsam büyüdükçe oran büyür.
2) Tat ve koku etkilenimi
Cetvelde, tat veya koku kaybına sebep olan durum objektif olarak ortaya konulursa
her biri için %3 verilebileceği yazıyor.
Sizde “limon tuzu/demir tadı, tat değişikliği” var. Bu, çoğu zaman “tat bozukluğu” olarak yazılır ama oranlanması için kurulun objektif kanaati ve altta yatan durumun rapora düzgün işlenmesi gerekir.
3) Polio sekeli, bacak kısalığı
Bacak uzunluk farkı cetvelde net tabloyla var:
- 0–1,9 cm fark: özür oranı %3
- 2–2,9 cm: %5
- 3–3,9 cm: %8
- 4–4,9 cm: %10
- ≥5 cm: %13
Sizde “kısalık, incelik, atrofi” denmiş. Burada belirleyici olan şey: ölçülen cm farkı, kas gücü kaybı ve yürüyüş bozukluğu bulgusu. (Kurul; uzunluk farkı tablosunu, varsa eklem hareket kısıtlılığı ve yürüyüş bozukluğu değerlendirmelerini ayrıca ele alır.)
4) Sol testis alınması (orşiektomi) ve eski rapordaki %46
Tek testis alınmasının cetveldeki karşılığı, dosyanızdaki rapor formatına göre
Üroloji/Genitoüriner sistem bölümünden değerlendirilir. Elimdeki cetvel kesitlerinde bu başlık görünmediği için burada “madde numarasıyla” net oran yazamam. Kurulun kullandığı satır;
tek taraflı organ kaybı mı, fonksiyon kaybı mı, hormonal/üreme etkisi mi gibi alt kriterlere bağlı olur.
5) KOAH, amfizem, pnömotoraks öyküsü (en çok test verisine bağlı kalem)
KOAH için oran, genelde “KOAH var” cümlesinden değil;
SFT değerleri (FEV1 yüzde), oksijen satürasyonu, efor kapasitesi, gerekirse kan gazı ve sürekli oksijen ihtiyacı gibi verilerden çıkar. Sizde akciğer sönmesi öyküsü ve amfizem var; fakat toplam oranı netleyecek ana veri “SFT”dir.
Bu nedenle, sizden tek seferde şu 3 bilgiyi yazarsanız, solunum kalemini de netleştirip toplamın nereye oturacağını çok daha doğru öngörebilirim:
- Son SFT: FEV1 (%), FEV1/FVC, gerekirse DLCO
- İstirahat SpO2 (oda havasında) ve varsa eforla düşüş
- Merdiven çıkma, 100-200 metre yürüme gibi günlük eforla nefes darlığı seviyesi
Sizin tabloda “en olası güçlü kombinasyon” ne?
Sizinki tipik olarak iki ana bloktan büyür:
- Çene-ağız cerrahisi sonrası kemik/diş kaybı ve fonksiyon kaybı (yaklaşık %13–%56 bandı, kapsamına göre) L5-L6
- Solunum (KOAH-amfizem) (SFT’ye göre değişken)
Bunlara ek olarak:
- Bacak kısalığı ölçüme göre %3–%13
- Tat bozukluğu uygun görülürse +%3
Kurula giderken “oranı artıran” değil “dosyayı doğru yazdıran” kritik adım listesi
- Plastik cerrahi raporunda: rezeksiyon tipi (segmenter mi, hemimandibulektomi mi, ön segment kayıp oranı), plak uygulaması, ağız açıklığı cm, maloklüzyon, çiğneme/yutma etkisi net yazsın.
- Diş hekimliği/çene cerrahisinde: çekilen dişlerin ve kemik segmentinin ark düzeyi netleşsin (alveoler ark vurgusu önemli).
- Onkoloji: tanı, evre, lenf nodu tutulumu, planlanan RT ve KT protokolü, fonksiyonel durum.
- Göğüs: SFT değerleri ve dispne düzeyi.
İsterseniz, elinizdeki son evraklardan (SFT çıktısı, son patoloji raporu, operasyon notu ya da epikriz) yazıyla aynen buraya kopyalayın; ben de
cetveldeki satırları tek tek eşleyip, hangi kalemden hangi aralıkta oran çıkabileceğini daha net çıkarayım.