Malulen Emeklilik İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,020
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Malulen emeklilik için yazı dizimize devam ediyoruz. Daha önce malulen emeklilik için şu iki kritik konuya değinmiştik.
Meraklıları için yazı linkleri:

https://engelliler.gen.tr/f11/malulen-emeklilik-kapsamindaki-hastalik-listesi-24324/
https://engelliler.gen.tr/f11/detaylariyla-malulen-emeklilik-icin-gerekli-sartlar-24320/

Bu yazımızda “malulen emeklilik için sağlık raporu almaya” ilişkin detayları paylaşacağız. Bu konuda da çoğu konuda olduğu gibi yanlış bilgiler mevcut. İnsanlar bireysel başvuru ile aldıkları raporlarla, veya daha önceden alınmış sağlık kurulu raporu ile malulen emekli olacaklarınız zannedip başvuruda bulunuyorlar. Oysa bunun mevcut yasa ve yönetmeliklerlde bir karşılığı yok.

Malulen Emeklilik Raporu Nasıl Alınır?

Üzerine basa basa şunu belirtelim. Malulen emeklilik başvurularında daha önce başka bir amaçla aldığınız sağlık raporunun ve alınan rapor oranının Hiçbir önemi yoktur.

Adım Adım İzlenmesi Gereken Yol:

Sağlık kurulu raporları için bağlı olduğunuz sosyal güvenlik il müdürlükleri veya sosyal güvenlik merkezlerine başvurmanız gerekir. SGK sizi Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerine, Üniversite hastanelerine (Özel üniversite ve vakıf hastaneleri hariç), Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı asker hastanelerine sevk edecektir. Ancak, ikamet ettiğiniz ilde bu hastanelerin bulunmaması durumunda, Sağlık Bakanlığının tam teşekküllü hastanelerine de sevk işlemi yapılabilir.

Hastaneye Sevk Sonrası Malul Kararının Verilmesi

Sevkiniz sonucu hakkınızda düzenlenen sağlık kurulu raporları ve diğer belgeler bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl/merkez müdürlüğünce bir dosya şeklinde görüşülmek üzere ilgili Kurum Sağlık Kuruluna gönderilir. Kurum Sağlık Kurulunca Maluliyet Kabul edilebilir. Red edilebilir veya* Ara Karar verilebilir.

Dikkat: Hastane size (normal şartlar altında) oran bildirmez. (rapor oranınız yüzde 60 veya 70 gibi.)
Hastane hastalığa ilişkin bulguları tespit edip sağlık kuruluna gönderir.

Malulen Emeklilik Rapor Oranı Yüzde Kaç Olmalı?

Bir üsteki paragrafta hastanenin malulen emeklilik için “oran” (yüzde) belirtmediği söylemiştik. Sizin malulen emeklilik için hastaneye sevkinizden sonra hastane bulguları SGK'ya gönderir. SGK, kendi Sağlık kurulunda raporu değerlendirir. Değerlendirme sonucu; çalışma gücü kaybınızı yüzde 60 üzerinde etkilediğine karar verirse sizi malulen emekli eder.

Malulen Emeklilik İçin Alınan Rapor İçin Para Ödenirmi?

Malulen emeklilik için başvuruda bulunan kişilerin 1800 gün primin olması gerekmektedir. Yani sevk işleminizin yapılması için mutlak süretle 1800 gün pirim şartını yerine getirmeniz şartı aranır. Bu şartı yerine getiren sgk mensubu kişilerin hastane masrafları (rapor ücretleri) bizzat SGK tarafından karşılanır, hasta, engelli rapor parası ödemez.

Malulen Emeklilik Sevkinde 1800 Gün Pirim Şartı Neden Aranıyor?

Bilindiği üzre, malulen emeklilik için 10 yıl sigortalılık ve 1800 gün pirim şartı aranır. Hasta veya özürlü, bakıma muhtaç düzeyde malul ise 10 yıla bakılmaksızın 1800 günle malulen emekli edilir. SGK burada şu ayrıntıyı dikkate alıyor. Olaki sevk işlemi yapılan kişi “bakıma muhtaç düzeyde malul” sayılacak derecededir diyerek sevk işlemini gerçekleştirir.

Malulen Emeklilik Talebinin Red Edilmesi

Kurum sağlık kurullarından red kararı almış olan sigortalılar dosyalarının bir kez de Yüksek ** *Sağlık Kurulunda incelenmesini talep edebilirler. Yüksek Sağlık Kurulu hastayı muayene etmez ancak karar verilen raporlar üzerinden tekrar branş uzmanı görüşleri alarak değerlendirme yapar.

Karar Sonucunu Nereden Öğrenebilirim?

Müracaat ettiğiniz sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğünden gerekli bilgiyi alabilirsiniz.
 

karsehirli

Üye
Üye
Katılım
Kas 18, 2014
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
devlet memuru malulen emeklilikte izleyeceği yol nedir?
 

BurakG

Üye
Üye
Katılım
Tem 27, 2016
Mesajlar
5
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Esenlikler.
Bundan 45 gün önce,böbreğimde bulunan ewing sarkom türü bir tümör yüzünden radikal nefrektomi operasyonu geçirdim.
17x12x11 cm ölçüsündeki tümörle beraber sol böbreğim de alındı.Büyük ihtimalle de radyoterapi ve kemoterapi göreceğim.
18 aylık geçici malüllük için sigorta geçmişim 10 yıl ve 1800 gün kriterini fazlasıyla karşılıyor fakat bugün İstanbul İl SGK'ya gittim ve bana %60 iş göremez raporu gerektiğini söylediler.İnternette baktığım her yerde ve televizyonda çıkan haberlerde koşulsuz,sadece sağlık raporu ile kanser hastalarının bu geçici malüllükten faydalanılabileceği söyleniyor.

1-Bu geçici malüllükten faydalanmak için %60 iş göremez raporu şart mı?
2-Eğer %60 raporu gerekliyse,yukarıda belirttiğim şartlar dahilinde %60 iş göremez raporu alabilir miyim?
Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
 

Msymrt

Üye
Üye
Katılım
Haz 1, 2017
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Arkadaşlar bir yardımcı olun lütfen işin içinden çıkamadık. Şimdi olay şu babam çiftçi ve kanser hastalığı geçirdi ve sonucunda malulen emekli oldu. Kontrol raporu için kasım ayında gittik ve sonraki süreçte malulen emeklilik hakkını kaybetti. Denizli sgk pamukkale'ye yönlendiriyor ve o raporu izmir'e gönderiyor oradaki kurul karar veriyor. Aslında problem pamukkale hastanesindeki rapor veren doktorlar. Babam İstanbul Cerrahpaşa'da tedavi oldu ve kontrolleri devam ediyor. Buradaki doktorlar malulen emekliliğinin kesinlikle devam etmesi gerektiğini ve buraya yönlendirme aldığımız takdirde rapor konusunda yardımcı olacaklarını söylüyorlar. Denizli sgk'ya gidiyoruz onlar sadece pamukkaleye sevk edebileceklerini söylüyor. Cerrahpaşaya soruyoruz bize vandan ağrıdan bile malulen emeklilik raporu için geliyorlar diyorlar. Biz babamı cerrahpaşaya malulen emeklilik için nasıl yönlendirme yaptırabiliriz. Lütfen yardımcı olun
 

ORHAN KAYA

Üye
Üye
Katılım
Şub 25, 2019
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
54
Benim konturol muayeneme HASTANE MALULLÜĞE DEVAM KARARI ALMASINA RAĞMEN SGK ara karar verdi hakem hastane karara devam dedi fakat sgk hakem hastanenin rapor tarihini kabul edip 6 aylik maaşimi kesti raporun konturol muayenesinden 3 ay sonrasini geçtiği gerekcesi ile mahkemeye verecem kazanirmiyim
 

Ayazz82

Üye
Üye
Katılım
May 25, 2019
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Merhaba ben 1,5 yıldır hipotiroid hastasiyim hala ilaçla değerlerim düşmedi birde insülin direncim yuksek kalp çarpıntısı için de ilaç kullanmaya başladım sol gözümde de astigmat oluştu şimdi de bunun yanına trigleserid 500 cıktı ben malulen emekli olabilirmiyim sizce
 

sevenibil

Üye
Üye
Katılım
May 22, 2019
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
selam arkadaslar ben yeni üye oldum

istanbuldan mustafa,benim bir sorum olacak arkadaslar, yardımlarınızı bekliyorum,

01/01/1967 doğumluyum sgk girişim 1988 şubatın 2 toplam şuan 1634 günüm var, 52 yaşındayım sigortam yok şuan yaş itibariyle sağlık sorunlarım var, bacaklardan dizlerden yürümekte zorluk cekiyorum amaliyat sınırını gecti platin olmuyor protez öneriyorlar fakat onlarında ömrü 4/5 yıl sonra bacagını kesmek durumunda kalınabilir diye olamıyorum koah var ilerlemiş derecede, yüksek tansiyonum var, şeker var,3 adet bel fıtıgım varemekli olmak için sağlık kuruluna rapor için müracat etsem toplamda heyetten ne çıkar bana bu şartlarda emekli olabilmemin yolu nasıl mümkün olur, teşşekkür ederim.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst