Müjde! Engelliler Yeni Araç Almak İçin 10 Yıl Beklemeyecek

Halil Yılmaz

Yönetici
Yönetici
Merhaba değerli arkadaşlar, son günlerde engelli araç alımında yeni araç almak için 10 yıl bekleme kuralının değiştiğine yönelik bir takım haberler yapılmış ancak bu haberler doğrulanamamıştı. Kafa karışıklığına son vermek adına az önce davayı açan avukat Kemal Selim USCA beyin ofisini arayarak sekreterinden bilgi istedim. Sekreter haberin doğru olduğunu belirterek konuyla ilgili kendilerinin çok fazla arandığını belirti. Üzerine basa basa bilginin doğruluğunu teyit etmelerini istedim ve konuyla ilgili haber yapacağımızı söyledim. Sekreter hanım bilgi doğrudur haberi paylaşabilirsiniz deyip, avukat beyin linkledin hesabından da paylaşım yaptığını söyledi.

Avukat kemal beyin linkledin hesabına girdim ve ilgili açıklamayı buldum. İlgili açıklamada şunlar söyleniyor;

Değerli bağlantılarım, engelli bireylerin ÖTV istisnası kapsamında araç alımı konusunda önemli bir hukuki gelişmeyi paylaşmak istiyorum! Yapılan son düzenlemelere karşı açtığımız dava neticesinde Danıştay 7. Dairesi Yürütmenin Durdurulmasına karar verdi.

- 15 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğ ile, engelli bireylerin ÖTV muafiyetiyle yeni araç alabilmek için dolması gereken süre 5 yıldan 10 yıla çıkartılmıştı. Bu düzenleme, özellikle 27 Aralık 2024 öncesi 5 yıllık süresini doldurmuş ve aracını satmış fakat henüz araç almamış olan binlerce engelli birey açısından mağduriyet yaratmaktaydı.

- Tarafımızca ilgili düzenlemenin iptali talebiyle açtığımız davada Danıştay 7. Dairesi geriye dönük uygulamanın hukuka aykırı olması sebebiyle yürütmenin durdurulması kararı vererek engelli bireylerin kazanılmış haklarını korundu.

- Bu karar ile beraber 27 Aralık 2024 tarihinden önce aracını satmış kişilerin 10 yıllık süreyi beklemeden ÖTV muafiyetli araç almaları artık mümkün. Kararın tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Meslektaşlarımıza ve engelli vatandaşlarımıza faydalı olması dileğiyle.

Evet arkadaşlar, paylaşımın altına gelen yorumlarda bir çok avukat Kemal beyi tebrik etmekte. Buda haberin kaynağının doğru olduğunu göstermektedir.

Peki kafa karışıklığı neden oldu? Ben dahil bir çok kişi danıştayın resmi internet sitesinde ilgili kararı bulamadı. Bu yüzden asparagas haber gözüyle yaklaşıldı. Anlaşılan o ki kararın danıştayın internet sitesinde yayınlanması zaman alıyor.

Konuyu toparlamak gerekirse bu veriler ve bilgiler ışığında şunu söyleyebiliriz. Bu verilen karar doğrudur. Fakat karışıklığına yol açmamak adına şunu belirtelim. Bu karar önceden araç alanları kapsıyor. 27 Aralık 2024 öncesi ÖTV indirimli araç alanlar 5 yıl dolunca araçlarını satabilir. Bu tarihten sonra araç alanlar 10 yılın dolmasına beklemek zorundalar.

Son düzenleme:
özellikle 27 Aralık 2024 öncesi 5 yıllık süresini doldurmuş ve aracını satmış fakat henüz araç almamış olan binlerce engelli birey açısından mağduriyet yaratmaktaydı.
Benim şu detay kafama takıldı, aracımı sattım ötvsini ödedim ekonomik sebepler yüzünden şimdi araçsızım 5 yıllık sürem bu ay içinde dolmuştu şimdi ben yeni araç alamayacak mıyım açıkçası bu durum beni çok üzer.

Benim şu detay kafama takıldı, aracımı sattım ötvsini ödedim ekonomik sebepler yüzünden şimdi araçsızım 5 yıllık sürem bu ay içinde dolmuştu şimdi ben yeni araç alamayacak mıyım açıkçası bu durum beni çok üzer.
Sorduğunuz soruya kendiniz cevap verdiniz: Hakikaten üzer...

Satma bence, kullanmaya devam et...

2020'nin Kasım ayında aldım 2021de sattım bu sene süre doldu benim sorum yeni araç alabilir miyim, alamaz mıyım aracı sattım yani ekonomik nedenler dolayı ötvsini ödeyip sattım
güzel soru...
yorum yapacağım:
Hakkınız 2025 Kasım ayına kadar devam ettiği için alamazsınız diyeceğim.
Sebep ne derseniz: araç aldınız ya 2020 kasımda araç almışsınız eldeki aracı sat yada satma araç almama hakkınız devam ediyor demektir. Bu nedenle kasım 2025 (tam 60 ay sonra) hakkınız dolacağı varsayarsam, 2025 yasası kapsamına dahil edildiğiniz için alamazsınız diyeceğim...

tabii ki benim görüş ve düşüncemdir. Ancak o anayasa mahkemesi kararına bakarsak 27 aralık 2024 öncesi sattığınız beyan ettiniz. Hakkınız dolmadan ama burada çelişkiden net emin olamadım yine de yukarıda düşünceden yanayım. Bu mevzuata iyi bir avukat danışma parası ödeyerek, yada vergi dairesinde bu mevzuata hakim bir memur ile görüşerek düşüncesini alın derim... belki (inşeAllah) yanılıyorumdur...

Son düzenleme:
güzel soru...
yorum yapacağım:
Hakkınız 2025 Kasım ayına kadar devam ettiği için alamazsınız diyeceğim.
Sebep ne derseniz: araç aldınız ya 2020 kasımda araç almışsınız eldeki aracı sat yada satma araç almama hakkınız devam ediyor demektir. Bu nedenle kasım 2025 (tam 60 ay sonra) hakkınız dolacağı varsayarsam, 2025 yasası kapsamına dahil edildiğiniz için alamazsınız diyeceğim...

tabii ki benim görüş ve düşüncemdir. Ancak o anayasa mahkemesi kararına bakarsak 27 aralık 2024 öncesi sattığınız beyan ettiniz. Hakkınız dolmadan ama burada çelişkiden net emin olamadım yine de yukarıda düşünceden yanayım. Bu mevzuata iyi bir avukat danışma parası ödeyerek, yada vergi dairesinde bu mevzuata hakim bir memur ile görüşerek düşüncesini alın derim... belki (inşeAllah) yanılıyorumdur...
Çok sağol cevabınız için aynen çok kafa karıştırıcı bir durum resmen arafta kalma durumu bende alamayız diye düşünüyorum inşaAllah bu sorunu kökten çözerler çünkü benim durumumda olanlarda bir hayli fazla

2023 te araç aldım tamam 5 yıl dolunca satacağım. Ama tekrar dan araç alabiliyormuyum. 10 yılı bekleyeceğim mi kısaca.

2023 te araç aldım tamam 5 yıl dolunca satacağım. Ama tekrar dan araç alabiliyormuyum. 10 yılı bekleyeceğim mi kısaca.
Hayır ,10 yıl beklemenize gerek yok. Şöyle ki;

Maliye, başlangıçta 27 Aralık 2024’ten önce araç almış olanların da 10 yılı beklemesi gerektiğini belirtmişti. Ancak Danıştay 7. Dairesi, maliyenin bu yöndeki tebliğ hükmünün hukuka aykırı olduğuna, hukuki belirlilik ilkesine ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğuna karar vererek yürütmesini durdurdu
Danıştay kararı uyarınca ve kaynaklardaki hukuki yorumlara göre, 27 Aralık 2024 tarihinden önce ÖTV istisnalı olarak araç satın almış olanlar için:
10 Yılı Bekleme Zorunluluğu Yok: Kazanılmış haklara sahip olduğunuz için, 10 yılı beklemeniz gerekmeyecektir.
5 Yıl Kuralı Devam Edecek: Hukuki yoruma göre, sizin ilk 5 yıllık sürenin dolumundan sonraki tekrar bekleme süreniz sadece 5 yıl için geçerli olacaktır.

10 Yıl Kimler İçin Geçerli: 10 yıllık süre, ancak 27 Aralık 2024 tarihinden sonra hiç araç almamış olanlar veya bu tarihten sonra ilk defa araç satın alacak olanlar için geçerli olacaktır

- 15 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğ ile, engelli bireylerin ÖTV muafiyetiyle yeni araç alabilmek için dolması gereken süre 5 yıldan 10 yıla çıkartılmıştı. Bu düzenleme, özellikle 27 Aralık 2024 öncesi 5 yıllık süresini doldurmuş ve aracını satmış fakat henüz araç almamış olan binlerce engelli birey açısından mağduriyet yaratmaktaydı.

Daha önce, yani anayasa mahkemesi karar öncesi,
2025 den öne alınan araçlar, 5 sene dolunca satıp yeniden alabileceği yönünde düşüncemi belirttim.. Forumda var... 2029 da satsa bile alabileceğine inanıyordum. Çünkü 2025 öncesi alınan araçlar bu kararı bağlamamalıydı.
CEMUGUR kardeş bende sizin gibi düşündüm..

Ancak dikkatimi çeken uygulama araç satış kapsamı ile ilgili anayasa mahkemesi kararı, Sadece bir noktada vurgu yaptı. alıntı yaptım yukarıda
Sadece zamanından önce satan araç için değerlendirilme yapılmış, karar verilmiş gibi gösterildi.
Peki zamanından sonra satılan araç ne olacak açıklanmadı...

Umarım karar dediğiniz gibi olmalı; eski forumlarda yazdıklarım geçerli olmalı diyorum: haberimiz yok, araba aldık işte.. ileriki yıllarda pişman olacağımızı bilseydik daha farklı alırdık. bilmiyorduk ki,

Daha önce, yani anayasa mahkemesi karar öncesi,
2025 den öne alınan araçlar, 5 sene dolunca satıp yeniden alabileceği yönünde düşüncemi belirttim.. Forumda var... 2029 da satsa bile alabileceğine inanıyordum. Çünkü 2025 öncesi alınan araçlar bu kararı bağlamamalıydı.
CEMUGUR kardeş bende sizin gibi düşündüm..

Ancak dikkatimi çeken uygulama araç satış kapsamı ile ilgili anayasa mahkemesi kararı, Sadece bir noktada vurgu yaptı. alıntı yaptım yukarıda
Sadece zamanından önce satan araç için değerlendirilme yapılmış, karar verilmiş gibi gösterildi.
Peki zamanından sonra satılan araç ne olacak açıklanmadı...

Umarım karar dediğiniz gibi olmalı; eski forumlarda yazdıklarım geçerli olmalı diyorum: haberimiz yok, araba aldık işte.. ileriki yıllarda pişman olacağımızı bilseydik daha farklı alırdık. bilmiyorduk ki,
Evet, Danıştay Kararı 5 yılını doldurup Kanun yürürlüğe girmeden satan kişiler için bu kararı çıkarmıştır.
Danıştay'ın kararı, Kanun değişikliğinin geriye dönük uygulanmasına karşı çıkmaktadır. Karar, 10 yıllık sürenin kuralını getiren Tebliğ'in 10. maddesinin yürütmesini durdurmuştur.

Karar, 10 yıllık sürenin getirilmesinden (27/12/2024) önceki araç alımları için genel bir ilke koymaktadır:
Yürürlük Tarihi: Kanun değişikliğinin (5 yıldan 10 yıla çıkaran) 27 Aralık 2024 tarihinden sonraki işlemlere yönelik olarak uygulanabileceği açıktır.
Kazanılmış Hak: Halihazırda sürecin içinde olanlar, o hukuki hakkı elde etmiş olanlar ve kazanılmış haklara sahip olanlar (yani o 5 yılda bir kuralına zaten tabi olmuş olanlar) 10 yılı beklemek zorunda kalmayacaktır.
Hukuki Güvenlik: Bu statünün (5 yıllık kuralın) varlığını sürdüreceği, hukuk devleti ilkesinin bir gereğidir. Aksi halde, mevcut mevzuata güvenerek hareket eden kişilerin hukuki güvenliği tehlikeye atılmış ve hukuki belirlilik ilkesi ihlal edilmiş olacaktır.

Danıştay kararı ,5 yılını doldurup satmış olanlar için değil, aynı zamanda 27 Aralık 2024 tarihinden önce ÖTV istisnalı araç satın almış olan bütün vatandaşların da korunması için bir emsal teşkil edeceğini düşünüyorum

10 seneyı kım bekler
araba 5 yasında gelınce masrafları cıkıyor lastık degımı olmus 40 bın tl
aku degısımı 10 bın tl
fren bakımı kayıs bakımı yag bakımı desen 50 bın tl

cepten hangı engellı 100 bın tl odeyıp 10 sene daha aracını kullanacak..

evınde her 90 yas nınesı dedesı olan ötv sız keyfı araba alıyor kar ıcın satıyor onlarında yuzunden bu olanlar oldu..alan alana

bide su engellı olmadan il dısı yasagınıda iptal etseler ıyı olur

10 seneyı kım bekler
araba 5 yasında gelınce masrafları cıkıyor lastık degımı olmus 40 bın tl
aku degısımı 10 bın tl
fren bakımı kayıs bakımı yag bakımı desen 50 bın tl

cepten hangı engellı 100 bın tl odeyıp 10 sene daha aracını kullanacak..

evınde her 90 yas nınesı dedesı olan ötv sız keyfı araba alıyor kar ıcın satıyor onlarında yuzunden bu olanlar oldu..alan alana

bide su engellı olmadan il dısı yasagınıda iptal etseler ıyı olur
Valla evin de 90 yaşında da olsa 150 yaşında da engelli biri olsa alınıyorsa alsınlar zaten böle bir hakkın var. 90 yaşındaki kullanımıyor arabayı devlet bunu bilmiyor mu biliyor. Ama yakını alsın engelliye baksın diye hak veriyor. Bence 10 yıla çıkması vs bununla alakası yok.

alakası vardır cunku ulkede 100 bın arac otv sız satılıp engellıler tasınıyorsa
yaslı dede nıne evden cıkmadıgı halde torunları aldıgı ıcın kar amacıyla satıp gezdıgı ıcın arac satısı 100 bınden 1 mılyona cıktıysa devlet otv den zarar edıyor...5 senedır alıp duruyorlar otv den zarar edıyorsa 10 seneye cıkınca otv zararı yarıya dusmus oluyor

Merhaba değerli arkadaşlar, son günlerde engelli araç alımında yeni araç almak için 10 yıl bekleme kuralının değiştiğine yönelik bir takım haberler yapılmış ancak bu haberler doğrulanamamıştı. Kafa karışıklığına son vermek adına az önce davayı açan avukat Kemal Selim USCA beyin ofisini arayarak sekreterinden bilgi istedim. Sekreter haberin doğru olduğunu belirterek konuyla ilgili kendilerinin çok fazla arandığını belirti. Üzerine basa basa bilginin doğruluğunu teyit etmelerini istedim ve konuyla ilgili haber yapacağımızı söyledim. Sekreter hanım bilgi doğrudur haberi paylaşabilirsiniz deyip, avukat beyin linkledin hesabından da paylaşım yaptığını söyledi.

Avukat kemal beyin linkledin hesabına girdim ve ilgili açıklamayı buldum. İlgili açıklamada şunlar söyleniyor;

Değerli bağlantılarım, engelli bireylerin ÖTV istisnası kapsamında araç alımı konusunda önemli bir hukuki gelişmeyi paylaşmak istiyorum! Yapılan son düzenlemelere karşı açtığımız dava neticesinde Danıştay 7. Dairesi Yürütmenin Durdurulmasına karar verdi.

- Tarafımızca ilgili düzenlemenin iptali talebiyle açtığımız davada Danıştay 7. Dairesi geriye dönük uygulamanın hukuka aykırı olması sebebiyle yürütmenin durdurulması kararı vererek engelli bireylerin kazanılmış haklarını korundu.

- Bu karar ile beraber 27 Aralık 2024 tarihinden önce aracını satmış kişilerin 10 yıllık süreyi beklemeden ÖTV muafiyetli araç almaları artık mümkün. Kararın tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Meslektaşlarımıza ve engelli vatandaşlarımıza faydalı olması dileğiyle.

Evet arkadaşlar, paylaşımın altına gelen yorumlarda bir çok avukat Kemal beyi tebrik etmekte. Buda haberin kaynağının doğru olduğunu göstermektedir.

Peki kafa karışıklığı neden oldu? Ben dahil bir çok kişi danıştayın resmi internet sitesinde ilgili kararı bulamadı. Bu yüzden asparagas haber gözüyle yaklaşıldı. Anlaşılan o ki kararın danıştayın internet sitesinde yayınlanması zaman alıyor.

Konuyu toparlamak gerekirse bu veriler ve bilgiler ışığında şunu söyleyebiliriz. Bu verilen karar doğrudur. Fakat karışıklığına yol açmamak adına şunu belirtelim. Bu karar önceden araç alanları kapsıyor. 27 Aralık 2024 öncesi ÖTV indirimli araç alanlar 5 yıl dolunca araçlarını satabilir. Bu tarihten sonra araç alanlar 10 yılın dolmasına beklemek zorundalar.
Ben 2022 de aldım aracı daha satmadık haliyle 2026 da dolacak 5 sene yani seneye satıp yeni bir araç alablirmiyim daha aciklayaci olursa

Ben 2022 de aldım aracı daha satmadık haliyle 2026 da dolacak 5 sene yani seneye satıp yeni bir araç alablirmiyim daha aciklayaci olursa
şuan hayır; yürütme durduruldu ama yeniden düzenleme için yasa çıkaracaklar (yama yapacaklar, o zaman bakalım). 2 kere durduruldu. ocakta yada şubatta düzenleme yaparlar. O zamana kadar net birşey diyemeyiz daha 2026 (bence en erken 2027 de satacaksınız(60 ay bitirilmesi gerekiyor)) ya kadar vaktimiz var.

bayıye gıden yazılan yoksa o halde su an gecerlı degıldır
bayıyı aradım satıs danısmanı aralıkta yenıden arayın dedı su an gecerlı oldugunu demedı
gecerlı olsaydı gel yazıl derdı

yasa 1 ocak 2025 de cıktıgına gore 30 aralık 2019 da alanlar 30 aralık 2024 de 5 cı senesını doldurup degıstırmıstır

su an bekleyen kısıler 1 ocak 2020 de alanlar...bır dahakı ayı bekleyenler 1 subat 2020 de alanlar daha sonra bekleyenler 1 mart 2020 de alanlar..dıye gıdıyor

bayıye gıden yazılan yoksa o zaman bu iş su an ıcın gecerlı degıl demek oluyor
sadece soylentı yanı danısman dogru demıs

Geri