ATATÜRKÇÜLÜK VE TÜRK İNKILABININ DAYANDIĞI TEMEL İLKELER
Atatürk İlkelerinin oluştuğu ortam ve özellikleri:
• Osmanlı Devleti'nde yönetim 19. Yüzyılın sonlarına doğru kurumları itibariyle bozulmuştu. Buda yenileşme ihtiyacını ortaya çıkardı.
• Atatürk ilkeleri, Türk vatanını parçalamak, Türk milletinin yok edilmek istendiği bir dönemde uygulanmaya başlandı.
Atatürk ilkelerinin ortak özellikleri
Atatürk ilkeleri, Türk Milleti'nin ihtiyaçlarından doğmuştur.
Bir bütünü oluştururlar. Birbirinden ayrılmaz
Atatürkçü düşünce sistemini meydana getirir.
Atatürk ilke ve inkılaplarının dayandığı esaslar:
Milli tarih şuuru, vatan ve millet sevgisi
Milli Dil
Bağımsızlık
Milli Egemenlik
Milli Kültür
Çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma
Akılcılık "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" prensibi
Türk Milliyetçiliğine inanmak ve güvenmek
Milli birlik ve beraberlik, ülke bütünlüğü
Barışçılık "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh "prensibi
TEMEL İLKELER
CUMHURİYETÇİLİK İLKESİ
Türk ulusunun yaradılışına ve karakterin en uygun idare Cumhuriyet idaresidir. Bugünkü hükümetimiz, doğrudan doğruya ulusun kendi kendine, kendiliğinden yaptığı
bir devlet teşkilatı ve hükümetidir ki, onun adı Cumhuriyet’tir. Artık hükümetle Ulus arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Yönetim halk, halk yönetim demektir. (Nutuk, Cilt 3, s. 76 Cilt 2, s. 230)
MİLLİYETÇİLİK İLKESİ
Biz doğrudan doğruya Milliyetperveriz, Türk Milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumumuzdur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur. (İlk öğretim, Cilt: 4, s. 6)
“Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu ve Trakyalı hep bir soyun evlatları ve aynı cevherin damarlarıdır. (Atatürk Diyarbakır’da 1923, Sayfa: 4)
HALKÇILIK İLKESİ
Türkiye Cumhuriyetini kuran Türk halkına Türk Milleti denir (Atatürk ve Atatürk İlkeleri Yavru, S. 13) Türkiye halkı, ırkça, dince ve kültürce ortak, birbirlerine karşılıklı saygılı ve fedakarlık hisleriyle dolu, kaderleri ve menfaatleri müşterek olan bir toplumdur. (3. 1922 Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Cilt: 1, Sayfa: 221)
LAİKLİK İLKESİ
Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz bir milletin devamına imkan yoktur. Yalnız şurası var ki din, Allah ile kul arasındaki bağlılıktır. Softa sınıfının din simsarlığına müsaade edilmemelidir. Dinden maddi menfaat temin edenler, iğrenç kimselerdir. İşte biz bu vaziyete karşıyız ve buna müsaade etmiyoruz. (Atatürk’ün Hususiyetleri, Kılıç Ali, Sayfa: 116)
DEVLETÇİLİK İLKESİ
Bizim takibini uygun gördüğümüz devletçilik prensibi bütün üretim ve dağıtım araçlarını fertlerden alarak Milleti büsbütün başka esaslar içinde düzenlemek amacını güden, özel ve kişisel ekonomik teşebbüse ve faaliyete meydan bırakmayan sosyalizm prensibine dayalı kolektivizm, komünizm gibi bir sistem değildir. (Atatürk’ten Yazdıklarım, Afet İnan, Sayfa: 66-67)
İNKILAPÇILIK İLKESİ
Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılapların gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen modern ve bütün anlam ve biçimi ile uygar bir toplum haline getirmektir. İnkılabımızın asıl hedefi budur. Bu gerçeği kabul etmeyen zihniyetleri darmadağın etmek zorunludur. (Atatürk, 1925, Kurtuluş ve Sonrası, A. Doğan, Sayfa 165)
BÜTÜNLEYİCİ İLKELER
Milli Egemenlik
Milli Birlik ve beraberlik
Özgürlük ve Bağımsızlık
Yurtta Sulh, Cihanda sulh
Çağdaşçılık ve Batılılaşma, İnsan ve İnsan sevgisi
Akılcılık-Bilimsellik