ÖTV Muafiyetli Aracı Kimlerin Kullanacağı Yönetmelikle Yeniden Düzenlendi

Alınan cevaplara çok guvenenedim..
soru hazırlayıp sormak için trafik denetleme il müdürlüğüne gittim..ayrıca yazıcı cıktı alıp arabada saklayacaktım
Ftm buro amirliği engelli park yeri kartı diye bölüm var oraya gönderdiler
İçeride üç kişi vardı..aslında tek kişi olsaydı rahat konuşurduk..üç kişi olunca dediğimi farklı algılayıp hepsi farklimi konustu bilmem..çok anlaşamadık gibi

Dedimki engelli araç yönetmeliği hakkında soru soracaktım..buydun dediler

Yeni yonetmelige göre engelli kişi olmadan araç kullanılıyormuş ama ben 5 yıl oldu sorunda çıkmamıştı..
Şimdi engelli olmadan tek başıma gidebilirmiyim evde yaşlılar var dedim onlarida tasiyorum dedim

Kaç sene oldu alalı dediler
Beşinci sene dedim

Dediler ki yeni yonetmelik degisti..
Engelli raporunu al vergi dairesine git isim yazdır iki kişi kullanabilir dediler

Ben zaten beş senedir kardeşi olarak kullanıyorum neden isim yazdir dediler anlamadım

Dediğim gibi iletişim sorunu yaşadım

Daha sonra dedimki il dışına cikabilirmiyim
Kesinlikle çıkamazsın dediler..engelli bulundurma şartı varmış

Trafik polislerin hepsi farklı konuşuyor
Yeni yonetmelik tam algilanmamis

Sonuç olarak işiniz kesinlikle şansa kaldi diyeniliriz

Durduran kontrol eden artık ne düşünürse onu yapacak

Şimdiden iyi şanslar benden bu kadar

Daha ne olsun trafik denetleme mudurlugu engelli birime gidip sordum daha ötesi yok

Durduran kontrol eden ne düşünürse onu yapacak biri geç der diğeri in der
Yani net bir şey yok o yüzden buraya yok yasa şöyle yok yasa böyle diyen olursa pek inanmayın tamamen şansınıza kaldı
Durduran kontrol edenin insafına kalmış
Yukarıda tüm olanları 4 adet trafik polisjnin söylediği farklı cevaplar yazıyor
Çünkü onlarda tam bilemiyor

Kimi yeni yonetmelik neyse odur diyor
Kimi sen aldiginda eski yönetmelik şuydu diyor

Sonuç olarak yeni yönetmelige göre haraket ediyorlar gibi geldi

Yani tek başınıza il içi gezmeye belki sorun çıkmayabilir ama il dışı kesinlikle yasak dediler
Aynı ilde ikametgah şartı var dediler onu yazmayi şimdi aklıma geldi

ikametgah olan ilde kullanılır demekle acaba il dışı yasagımı var demek oluyor
yanı engellı yanında otursa bile ikametgah hangı ıldeyse o il dısına cıkıs yasagı oluyor demek anlamı tasımıyormu
bu durumda hıc bır sekılde araba il dısına cıkamıyor engellı olsun yada olmasın

o halde engellı kullanıcılarda ıl dısına cıkamazkı ıkametgah olan yerde nıye dedıler anlamadım

hayır
ikametgah olan ilde kullanılır demekle acaba il dışı yasagımı var demek oluyor
yanı engellı yanında otursa bile ikametgah hangı ıldeyse o il dısına cıkıs yasagı oluyor demek anlamı tasımıyormu
bu durumda hıc bır sekılde araba il dısına cıkamıyor engellı olsun yada olmasın

o halde engellı kullanıcılarda ıl dısına cıkamazkı ıkametgah olan yerde nıye dedıler anlamadım
Verdiğin bilgiler tamamen yanlış..
bilip bilmeden yazmamalısın. Arkadaşların kafası karışır sonra...
Polislerle uğraşma onlar da herzaman bilmez. Bu işin erbabı maliyedir.

trafık polıslerının bılgılerını yazdım ama onlarda tam yonetmelıge hakım olmasada sonucta ıstedıklerını yapabılırler
aslında vergı daıresıne gıt dedıler ama trafık cevırmesınde kontrolu malıye yapmıyorkı

bu iş çok karısık eskı yonetmelıkle yenı yonetmelık karısmıs durumda o yuzden onlarda farklı cevap verıyor gıbı geldi

neyse ne olacaksa olacak yapcak bırsey yok bu iş bu kadar herkes kendı kaderını yasıcak kımı ceza yer kımı yemez
kaderıne kaldı

Evet, ÖTV muafiyetli araçlarla ilgili yönetmelikte bazı önemli değişiklikler yapıldı. Özellikle aracın kimler tarafından kullanılabileceği ve satış durumlarında nasıl bir işlem uygulanacağı konularında yeni düzenlemeler geldi. "5 yıl dolmadan engelli araç satışı ÖTV hesaplama" konusu da bu değişikliklerle birlikte daha çok merak edilmeye başlandı. Normalde ÖTV muafiyetiyle alınan bir aracı 5 yıl içinde satmak isterseniz, kalan sürelik vergi avantajının geri ödenmesi gerekiyordu. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu ÖTV tutarının sabit bir rakam değil, aracın ilk alımındaki vergisiz bedeli üzerinden oranlanarak hesaplanan bir tutar olduğudur. Mesela aracı 2022 yılında 500.000 TL’ye, ÖTV muafiyetli olarak aldığınızı düşünelim. Bu aracın %80 ÖTV’ye tabi olduğunu varsayarsak, yaklaşık 400.000 TL civarında bir vergi avantajından faydalanmış oluyorsunuz. Eğer aracı 3. yılda satmak isterseniz, bu avantajın kalan 2 yıla denk gelen kısmı sizden talep ediliyor. Yani satışı yaparken, kalan süreye oranla bir ÖTV hesaplaması yapılıyor ve bu tutar Maliye’ye ödenmeden satış gerçekleşmiyor.

Yeni yönetmelikte ise aracı kullanabilecek kişilere sınırlama getirildiği için, kullanım dışı kişilere sık sık araç verilmesi durumunda hem cezai yaptırım hem de ÖTV muafiyetinin iptali gündeme gelebilir. Bu nedenle hem kullanım kurallarına dikkat etmek, hem de olası satış durumlarında ÖTV hesaplaması konusunda güncel mevzuata göre hareket etmek önemli hale geldi. Aracı satmayı düşünüyorsanız, mutlaka güncel ÖTV matrahlarına göre bir hesaplama yapmanızı ve noter işlemleri öncesinde vergi dairesiyle görüşmenizi tavsiye ederim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri