Pes Ekinovarus için Engelli Rapor oranı ne olur

Merhaba
17 kez pes ekinovarus ameliyatı oldum sağ ayağımdan ve ayakta kısalık var ve ayak ucuna basabiliyorum topuk lifleri gerin duruyor hiç rapor için başvurmadım yeni başvuru yapacağım % kaç oran alırım şimdiden teşekkür ederim 🙏

Merhaba
17 kez pes ekinovarus ameliyatı oldum sağ ayağımdan ve ayakta kısalık var ve ayak ucuna basabiliyorum topuk lifleri gerin duruyor hiç rapor için başvurmadım yeni başvuru yapacağım % kaç oran alırım şimdiden teşekkür ederim 🙏
Merhaba , Geçmiş olsun. Aşağıda ki soruları yanıtlarsan veya detaylı bilgi verirsen yardımcı olmaya çalışalım.
;

Pes Ekinovarus (Topuk Kalkık-Ayak Ucu Basma) + Uzuv Kısalığı İçin Olası Engel Oranları​

DeformiteÖlçüt / TabloAlt Ekstremite Özür %Kişi Özür %*Kaynak
Sabit ekinus (plantar fleksiyon) 10–19°Ayak bileği ankilozu – Tablo 3.2317 %24 %(EK-2)
Sabit ekinus 20–29°Aynı tablo37 %53 %(EK-2)
Sabit ekinus ≥ 30°Aynı tablo52 %74 %(EK-2)
Uzuv kısalığı 2–2,9 cmUzunluk farkı – Tablo 3.310 %5 %([PDF] 1 EK-2 ÖZÜR ORANLARI CETVELİ KULAK BURUN BOĞAZ A ...)
Kısalık 3–3,9 cm15 %8 %([PDF] 1 EK-2 ÖZÜR ORANLARI CETVELİ KULAK BURUN BOĞAZ A ...)
Kısalık ≥ 5 cm25 %13 %([PDF] 1 EK-2 ÖZÜR ORANLARI CETVELİ KULAK BURUN BOĞAZ A ...)

*Tablolar iki basamaklıdır: köşeli parantez içindeki sayı **“kişisel engel oranı”**dır.

Adım 1 Ayağın Fonksiyonel Düzeyi​

• Ekinus Açısı : Ortopedi hekimi gonyometre ile plantar fleksiyon açısını ölçer.
  • Topuk Teması yok, sadece parmak ucu basabiliyorsanız genellikle ≥ 20° kabul edilir.

Adım 2 Uzuv Kısalığının Ölçülmesi​

• ASIS – Medial malleol arası fark (röntgen + mezura).
  • 3 cm civarı fark → kişide % 8, 5 cm ve üstü → % 13 ek oran.

Adım 3 Oranların Birleştirilmesi (Balthazard Formülü)​

Örnek senaryo:

• Ekinus 25° → % 53
  • Kısalık 3 cm → % 8

Toplam = 53 + 8 × (100 − 53)/100 ≈ 57 %

% 40’ı geçtiğiniz anda engelli kimlik kartı, vergi indirimi, ÖTV muafiyeti, EKPSS gibi haklar;
% 60’a yaklaştığınızda SGK malûlen emeklilik için prim koşulları sağlanıyorsa başvuru imkânı doğar.

Başvuruya Hazırlık Kontrollisti​

1. Ortopedi Polikliniği Epikrizleri
    • 17 ameliyatın özetleri, son ameliyat raporu, metal implant varsa plak-vida listesi.
  2. Fizik Muayene Formları
    • Ayak bileği aktif‐pasif hareket açıklığı (dorsifleksiyon, plantar fleksiyon, varus-valgus).
    • Kas gücü (MRC skalası), denge-yürüme testleri (TUG, 10 m testi).
  3. Güncel Radyoloji
    • Alt ekstremite uzunluk grafisi (tele-oroğrafi).
    • Ayak bileği lateral-AP grafi (artroz, artrodez?).
  4. Yardımcı Cihaz Raporu
    • AFO, yükseltici taban, baston kullanıyorsanız reçete ve kullanım süresi.
  5. E-Devlet Başvuru
    • Engelli Sağlık Kurulu Raporu“İlk Rapor” seçip ayak-alt extremite branşlarını işaretleyin.
    • Ameliyatı yapan eğitim‐araştırma/üniversite hastanesini seçmek tetkik geçmişi nedeniyle avantaj sağlar.

Sizden İstenen Kesin Bilgiler​

SoruYanıtınız
Plantar fleksiyon açısı (°)_________
Sağ-sol bacak uzunluk farkı (cm)_________
Yardımcı cihaz kullanımı (y/n, tür)_________
Günlük yürüme kapasitesi (metre)_________

Bu verilerle dosyanızı tabloya tam oturtup olası en yüksek hakları nasıl alabileceğinizi ayrıntılı belirleyebiliriz. Sorularınızı bekliyorum, şimdiden kolaylıklar!

Doğuştan içe dönüktü 3 aylıkken başladı 17 kez sürdü sağ ağayım sola nazaran kısa 4 tane ( u ) demiri mevcuttur sağa sola ve yukarı aşağı hareket kısıtlamam var topuk yere basmıyor parmak ucu ile yürüyorum basmaya çalışınca işe otomatik vücut şekil değiştiriyor ilk defa baş vuru yapacağım %40 rapor ile araba almayı düşünüyorum işin aslı
Yazdıklarınız ve destekleriniz için çok çok teşekkür ederim Allah razı olsu 🙏 @cemugur

Merhaba , Geçmiş olsun. Aşağıda ki soruları yanıtlarsan veya detaylı bilgi verirsen yardımcı olmaya çalışalım.
;

Pes Ekinovarus (Topuk Kalkık-Ayak Ucu Basma) + Uzuv Kısalığı İçin Olası Engel Oranları​

DeformiteÖlçüt / TabloAlt Ekstremite Özür %Kişi Özür %*Kaynak
Sabit ekinus (plantar fleksiyon) 10–19°Ayak bileği ankilozu – Tablo 3.2317 %24 %(EK-2)
Sabit ekinus 20–29°Aynı tablo37 %53 %(EK-2)
Sabit ekinus ≥ 30°Aynı tablo52 %74 %(EK-2)
Uzuv kısalığı 2–2,9 cmUzunluk farkı – Tablo 3.310 %5 %([PDF] 1 EK-2 ÖZÜR ORANLARI CETVELİ KULAK BURUN BOĞAZ A ...)
Kısalık 3–3,9 cm15 %8 %([PDF] 1 EK-2 ÖZÜR ORANLARI CETVELİ KULAK BURUN BOĞAZ A ...)
Kısalık ≥ 5 cm25 %13 %([PDF] 1 EK-2 ÖZÜR ORANLARI CETVELİ KULAK BURUN BOĞAZ A ...)

*Tablolar iki basamaklıdır: köşeli parantez içindeki sayı **“kişisel engel oranı”**dır.

Adım 1 Ayağın Fonksiyonel Düzeyi​

• Ekinus Açısı : Ortopedi hekimi gonyometre ile plantar fleksiyon açısını ölçer.
  • Topuk Teması yok, sadece parmak ucu basabiliyorsanız genellikle ≥ 20° kabul edilir.

Adım 2 Uzuv Kısalığının Ölçülmesi​

• ASIS – Medial malleol arası fark (röntgen + mezura).
  • 3 cm civarı fark → kişide % 8, 5 cm ve üstü → % 13 ek oran.

Adım 3 Oranların Birleştirilmesi (Balthazard Formülü)​

Örnek senaryo:

• Ekinus 25° → % 53
  • Kısalık 3 cm → % 8

Toplam = 53 + 8 × (100 − 53)/100 ≈ 57 %

Başvuruya Hazırlık Kontrollisti​

1. Ortopedi Polikliniği Epikrizleri
    • 17 ameliyatın özetleri, son ameliyat raporu, metal implant varsa plak-vida listesi.
  2. Fizik Muayene Formları
    • Ayak bileği aktif‐pasif hareket açıklığı (dorsifleksiyon, plantar fleksiyon, varus-valgus).
    • Kas gücü (MRC skalası), denge-yürüme testleri (TUG, 10 m testi).
  3. Güncel Radyoloji
    • Alt ekstremite uzunluk grafisi (tele-oroğrafi).
    • Ayak bileği lateral-AP grafi (artroz, artrodez?).
  4. Yardımcı Cihaz Raporu
    • AFO, yükseltici taban, baston kullanıyorsanız reçete ve kullanım süresi.
  5. E-Devlet Başvuru
    • Engelli Sağlık Kurulu Raporu“İlk Rapor” seçip ayak-alt extremite branşlarını işaretleyin.
    • Ameliyatı yapan eğitim‐araştırma/üniversite hastanesini seçmek tetkik geçmişi nedeniyle avantaj sağlar.

Sizden İstenen Kesin Bilgiler​

SoruYanıtınız
Plantar fleksiyon açısı (°)_________
Sağ-sol bacak uzunluk farkı (cm)_________
Yardımcı cihaz kullanımı (y/n, tür)_________
Günlük yürüme kapasitesi (metre)_________

Bu verilerle dosyanızı tabloya tam oturtup olası en yüksek hakları nasıl alabileceğinizi ayrıntılı belirleyebiliriz. Sorularınızı bekliyorum, şimdiden kolaylıklar!
Doğuştan içe dönüktü 3 aylıkken başladı 17 kez sürdü sağ ağayım sola nazaran kısa 4 tane ( u ) demiri mevcuttur sağa sola ve yukarı aşağı hareket kısıtlamam var topuk yere basmıyor parmak ucu ile yürüyorum basmaya çalışınca işe otomatik vücut şekil değiştiriyor ilk defa baş vuru yapacağım %40 rapor ile araba almayı düşünüyorum işin aslı
Yazdıklarınız ve destekleriniz için çok çok teşekkür ederim Allah razı olsu 🙏 @cemugur

Bu değer Resmî Gazete’de 20 Şubat 2019 tarih-li “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” EK-2’sinde yer alan “Özür Oranları Cetveli – Alt Ekstremite / Ayak Bileği” Tablo 3.23’ten alınmıştır:

Tablo 3.23 – Ayak bileğinin plantar-fleksiyon / dorsofleksiyonda ankilozuna bağlı özürlülük
30° + plantar fleksiyon → 26 (52) [74]
– 26 % ayak, 52 % alt ekstremite, 74 % kişi özürlülük oranıEK-2

Tabloda köşeli parantez [ ] içinde gösterilen değer, doğrudan “kişinin tüm vücut fonksiyon kaybı %” olarak kabul edilir. Bu yüzden 30° ve üzerindeki sabit ekinus (topuğun yere hiç temas etmediği, parmak ucunda yürünen durum) için tek başına % 74 engel oranı uygulanır.

Geri