Raporum Eski Diye Komisyon Beni Geri Gönderdi

Arkadaşlar yaşım 41 osteogenezis imperfekta hastasıyım.

Son iki aydır ehliyet alma sürecindeyim. Geçen ay heyete girdim 4 farklı branştan komisyona yönlendirildim. Bugün çağırıldığım komisyona gittim her şey yolunda gidiyordu. El ve kollarımda hiç bir sorun olmadığını test ettiler. Ama sonradan komisyon başkanı raporun çok eski 2005 tarihli, sürücü olur kısmı değerlendirilmemiş ve açıklama kısmında Ağır Engelli bakıma muhtaç yazıyor dedi.

Yeni rapor al gel öyle değerlendirelim dedi.

Beni uğraştıracaklar, sinirden ağlamak üzereyim. Rapor yeniletmek ayrı dert benim için.

Benim eski rapor 92% ben şimdi yeni rapor alsam diyelim ki 88%'e düşürdüler oranımı. Benim çalışma hayatımı etkiler mi? Emeklilik sistemi değişti sanırım önceden 15 yılda emeklilik oluyordu artık iş gücü kaybı belirleniyor galiba. Tam bilmiyorum yeni sistemi. Bir de 2 ay önce ÖTV muhafiyetli sıfır araç aldık. Araçta tertibat yok refakatçi sürmesi için alındı. O araç için sıkıntı olur mu ÖTV'si falan.

Sağlığım hakkında sormak istedikleriniz varsa sorun lütfen. Deneyimli arkadaşlar yol göstersin diye buraya yazdım.

Her halükarda yeni rapor şart.
Sırayla cevaplayalım...
ehliyet için son tarihli /yeni) rapor gerekiyor eski rapor ile değerlendirme alınmıyor: Genel olarak barkod olmayan ve 2018 tarih öncesi tüm raporlar geçersiz. Barkod sistemde gözükmüyor dememişler sana bu eksik: ama esas vurgu yapılmış gerisi siz yazmışsınız en çok istenilenlerden biri onlar...
Yeni rapor almanızı öneririm: Ehliyetiniz varsa uğraşmayın heyetle ehliyet yenileme işine giriniz. Aile hekimi sizi sevk edecek o doktor ile uğraşınız (tam teşekküllü hastane öneririm hızlı ve çabuk biter)

İş hayatınıza gelince: %90 altına iner mi bilmiyorum: velev ki indi Emeklilik için SGK sizi yeniden hastaneye sevk edecek. Ondan sonraki Macera o zaman başlayacak...

ÖTV.siz araç kısmına gelince HEYET raporu gerekiyor dediğim gibi barkod olmayan ve 2018 öncesi raporlar kabul edilmiyor.

Her halükarda yeni rapor şart.
Sırayla cevaplayalım...
ehliyet için son tarihli /yeni) rapor gerekiyor eski rapor ile değerlendirme alınmıyor: Genel olarak barkod olmayan ve 2018 tarih öncesi tüm raporlar geçersiz. Barkod sistemde gözükmüyor dememişler sana bu eksik: ama esas vurgu yapılmış gerisi siz yazmışsınız en çok istenilenlerden biri onlar...
Yeni rapor almanızı öneririm: Ehliyetiniz varsa uğraşmayın heyetle ehliyet yenileme işine giriniz. Aile hekimi sizi sevk edecek o doktor ile uğraşınız (tam teşekküllü hastane öneririm hızlı ve çabuk biter)

İş hayatınıza gelince: %90 altına iner mi bilmiyorum: velev ki indi Emeklilik için SGK sizi yeniden hastaneye sevk edecek. Ondan sonraki Macera o zaman başlayacak...

ÖTV.siz araç kısmına gelince HEYET raporu gerekiyor dediğim gibi barkod olmayan ve 2018 öncesi raporlar kabul edilmiyor.

Cevabınız için teşekkür ederim.

Bazı kısımları net anlatamadım sanırım.

1- Ehliyetim yok ve şimdiye kadar hiç almak için girişimde bulunmadım.
2- ÖTV'siz araç aldık zaten. Yeni rapor talep etmediler alırken. (Araç tertibatsız)

Asıl sorum. Yeni alacağım raporda "Sürücü Olabilir - Tertibatlı Araç Kullanabilir" diye görüş bildirir fakat 90 üzeri oran verirlerse, ağır engelli yazarlarsa ne olacak? İnternette araştırdığım kadarıyla Ağır Engelliler Ehliyet alamaz diye bir ibare yok. Yani 40% alt sınır var ama üst sınır yazmıyor.

Komisyondaki kadın Ağır Engelli görünüyorsun bu şekilde ret etmek zorunda kalırız yeni rapor al dedi. Ama dediğim gibi internette böyle bir bilgi yok.

Boşuna uğraşmak istemiyorum eğer alma şansım yoksa.

Bir de geçen ay heyete girdiğimde beni neden uyarmadılar Bu raporla komisyona gitme diye. Zaten gidip gelmem zor. Neden zorluk çıkarıyorlar.

Güzel araştırma %40 alt sınır sadece engelli iş bulmada var ehliyette yok. %90 üzeri ve %89 altı diye yasa var: %89 ve altı derken alt sınır verilmemiş; %40 diye yazı görmedim yasada... O nedenle %1 kadar inebilirsiniz...
Ama iş bulmak konusunda en az %40 diyor yukarısı yok %100 kadar gidebilirsiniz.
ÖTV araç konusuna değinmeyeceğim: Maliye genelde tutarsız.
Sizde ehliyet alırsanız %100 rapora rağmen sürebilirsiniz; yeterki doktor araç kullanabilir ibresi yazsın..

Teşekkür ederim.

Normalde de almam gerekir çünkü iki ayağı da ampute olanlar alabiliyor sonuçta. Benim ayaklarım ampute değil ama işlevsiz aşırı deformasyon var ve kısa ayaklarım. Üst tarafımda bir sorunum yok.

Neyse süreci devam ettireyim bari. Umarım başka zorluk çıkarmazlar.

Tekrar Heyete girip komisyona sevk etmeleri gerekmez inşallah. Ayrıca tekrar heyete girmek istemiyorum. Heyetten komisyona sevk 2 yıl geçerli sonuçta.

Bir soru soracağım Konya İl Sağlık Müdürlüğü'nü arıyorum telefonu açmıyorlar. Operatör bağlıyor ama ilgili birim açmıyor. Yazıklar olsun.

Yahu biz bu komisyona başvururken heyete giriyoruz ben dört tane farklı bölümden rapor aldım sırayla ortopedi, fizik tedavi, göz, nöroloji. Onlar da komisyona sevk etti işte.

Madem bu heyet bir işe yaramıyor niye heyete gidiyoruz para veriyoruz. Direkt deseler ya Sürücü olabilir ibareli Engelli raporun var mı eğer yoksa çıkart öyle başvur diye.

Ben şimdi ne yapacağım telefonu da açmıyorlar.

Haklısın..
Sana soru ehliyette KOD.ları kim belirleyecek? Hiç kimse sorumluluk almak istemiyor. Sorumlulukların, bünyesindeki elemanlara rastgele seçildiği ve zorla verildiğini biliyorum.

Avrupa standartlarında ehliyet olacak diye, sistem güzel ama uygulama sıkıntı.
Telefona gelince personeller aslında bıkmış; size ne desin?

Uğraşlar sonucu komisyon başkanının telefonunu öğrendim ve görüştüm.

Ben başvurumu bekletiyorlar diye beklerken meğersem reddetmişler.

Ortopedi doktoru olumsuz görüş bildirmiş. Boynumu yeterince döndüremiyormuşum, belimi döndüremiyormuşum. Halbuki ayağa kalkıp yanıma bile gelmedi. Boynumu 90 dereceye yakın her iki yöne döndürebiliyorum. The Exorcist filmindeki içine şeytan giren kız gibi 180 derece geriye döndürmem mi gerekiyor acaba?

Bel olayını zaten anlamıyorum oturan insan bel hareketi yüzünden neden trafiği tehlikeye atsın. Zaten 3 tane ayna var. Artık araçlarda geri görüş kamerası da var. Kaç kişi kafasını camdan uzatıp arkaya bakıyor Allah aşkına.

Yeni rapor al veya Karaman'a itirazda bulun dedi bana. Karaman'a gidemem. Yeni rapor alsam o raporda da aynı bahaneleri üretirlerse param boşa gidecek. Ne yapsam bilemedim.

Geri