Maliye Bakanlığı da, 110 seri No. lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile bu hükümlerin uygulama şeklini açıklamış, ilgili tebliğde; ”Buna göre, münhasıran özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç (örneğin görme özürlülerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye; ortopedik özürlülerin kullandıkları tekerlekli sandalye, ortez-protez gibi cihaz ve araçlar) ile özel bilgisayar programları istisna kapsamında kabul edilecektir. Binek otomobili ve diğer nakil vasıtalarının ise sözü edilen "araç-gereç" kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.” denilmiş, istisna kapsamına giren işlemler dolayısıyla yüklenilen vergilerin indirimi, indirim yolu ile telafi edilememeleri halinde ise iade konusu yapılabileceği açıklanmıştır.
Görüldüğü üzere tebliğde, binek oto ve diğer nakil vasıtalarının “araç-gereç” kapsamında mütalaa edilemiyeceği belirtilerek istisna kapsamı dışında tutulacağı açıklanmıştır.
Tatbikatta, bu tür binek oto ve nakil vasıtalarının KDV ye tabi olup olmadığı tartışılmakta iken, özürlünün satın aldığı özel tertibatlı araçların KDV den istisna edileceğine dair Adana Bölge İdare Mahkemesinin vermiş olduğu emsal kararlar bulunmaktadır.
Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var, yukarıdaki yazıda özel tertibatlı araçlar kdv'den istisna edilebilir anlamını çıkarıyorum, yanlış mı anlıyorum?
Benim kardeşim zihinsel özürlü, aldığımız arabada herhangi bir tertibat yok çünkü o zihinsel engelli aracı süremez, onun ihtiyaçları için ben kullanacağım. Sizlerden öğrenmek istediğim, zihinsel engellilerde kdv istisnasından faydalanabilir mi?
Görüldüğü üzere tebliğde, binek oto ve diğer nakil vasıtalarının “araç-gereç” kapsamında mütalaa edilemiyeceği belirtilerek istisna kapsamı dışında tutulacağı açıklanmıştır.
Tatbikatta, bu tür binek oto ve nakil vasıtalarının KDV ye tabi olup olmadığı tartışılmakta iken, özürlünün satın aldığı özel tertibatlı araçların KDV den istisna edileceğine dair Adana Bölge İdare Mahkemesinin vermiş olduğu emsal kararlar bulunmaktadır.
Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var, yukarıdaki yazıda özel tertibatlı araçlar kdv'den istisna edilebilir anlamını çıkarıyorum, yanlış mı anlıyorum?
Benim kardeşim zihinsel özürlü, aldığımız arabada herhangi bir tertibat yok çünkü o zihinsel engelli aracı süremez, onun ihtiyaçları için ben kullanacağım. Sizlerden öğrenmek istediğim, zihinsel engellilerde kdv istisnasından faydalanabilir mi?