Bu arada bazı arkadaşlar bana mail yoluyla ulaşıyorlar; Site yöneticisi Halil Bey; herkesin faydalanması adına forumdan bu bilgileri paylaşmamı rica etmişti. Bana gelen son maili ve verdiğim cevabı buraya kopyalarsam diğer arkadaşlar da faydalanır diye düşünüyorum.
Merhaba Serhat Bey,
Forumdan ulaştım mail adresinize.
Yiğenim %98 engelli raporuna sahip.
Araç almak istiyoruz.Ve biraz kişisel sorularım olacak.
Örneğin kredili 30 bin tl’lik ötv+kdv fiyatı dahilinde bir binek araca, ötv indirimi yapıldıktan sonra takriben 28 bin tl’ye gelecek bunlara birlikte;
1-Vergi dairesine dilekçe yollayacağım ve dediğiniz gibi red cevabı alacağım
2-30 iş günü ve ya normal gün içerisinde mahkemeye itiraz davası açacağım
Bu süreç içerisinde ben hala faizli ve kdvli taksitlerimi ödüyor olacağım ayrıca bu izlenen yolda gidelen mahkeme süreçlerinin ne kadar vakit alacağına dair bir bilgimiz var mı emsal olaylar vs..?
Ve geldik bilmem kaç vakte dava leyhimize sonuçlandı ne kadar zamanda kdv geri ödemesi olur?
ilginiz için şimdiden çok teşekkür ederim
saygılar.
Ahmet Bey Merhabalar;
ÖTV oranı %37 sanırım. Yani 30.000TL'lik bir araç alırsanız bu fiyat 28.000'den çok daha düşük bir rakamı buluyor.
ÖTV indiriminden faydalanabilmeniz için vergi dairesine aracı aldığınız bayi başvuruyor ve gerekli belgeleri tamamladıysanız zaten ÖTV ödemeden aracı alıyorsunuz.
Sorun KDV'de ortaya çıkmakta. Siz aracı aldıktan sonra vergi dairesine başvuracaksınız ve KDV iadesine ilişkin iade talebinde bulunacaksınız. Bu durumda vergi dairesi red cevabı verecek ve bu cevap tarihinden itibaren 30 gün içinde vergi mahkemesinde dava açacaksınız.
Bu arada sizin aracın kredi taksitlerinizi ödemenizin bu duruma bir engeli yok. Krediyle araç alımında aracın fiyatı peşin olarak krediden ödeniyor, siz sadece borçlandığınız miktarı ödemeye devam ediyorsunuz. Yani KDV vergi dairesince peşin olarak tahsil ediliyor.
Bu dava süreci ne kadar sürer kesin bir zaman vermek mümkün değil. Vergi dairesi size red cevabını yaklaşık başvuru tarihinizden 20 30 gün sonra tebliğ ediyor. Sizin dava açmanız da 20 günü bulsa, dava da hiç belli olmamakla birlikte 4, 5 ay sürmekte ama bu süre 1 yılı da bulabilir. Ayrıca vergi mahkemesi davayı reddedebilir, bir üst derece mahkemeye başvurmanız gerekecek bu durumda. Bu süreç de aynı şekilde bir yıla kadar uzayabilir. Kısaca özetlmem gerekirse 6, 7 aydan 2, 2,5 yıla uzayabilecek bir süreç söz konusu.
KDV iadesi bu hukuki süreci tükkettikten ve olumlu sonuç aldığınızdan itibaren tahmini 1 ay içinde yapılır.
Ancak bu süre sizi korkutmasın. Evet uzun bir süre ancak bu zaman dilimi içinde sadece davayı takip etmeniz yeterli olacak ve davanız kabul edilirse 30.000TL'lik bir araçta 3,500TL gibi bir KDV iadesi alırsınız bu rakamda az bir miktar değil.
Umarım yardımcı olabildim.
Saygılar
A V. S E R H A T K O C A
Bağdat Caddesi 130/14 Feneryolu İstanbul
Tel:+90 216 550 68 76 Fax: +90 216 550 68 74
www.kocalawoffice.com