Merhaba arkadaşlar;
Bir avukat olarak ben de abim adına, ödediği KDV'ini iadesi adına bir dava açtım.
Forumda zaten bir çok husus aydınlatılmış ama ben de katkılarımı sunmak istedim.
Engelli arkadaşlar bir araç alırken gerekli belgeleri temin edip ÖTV kanununun ilgili hükümleri uyarınca ÖTV'yi ödemekten muaf oluyorlar. Bu durum kanunda açık bir şekilde yer aldığı için (genellikle) herhangi bir dava açmak zorunda kalmaksızın Özel Tüketim Vergisini ödemeden araçlarını alabiliyorlar.
KDV ödemekten muafiyet ise ÖTV'dekinden daha farklı.
Maalesef Kanunlarımızda Engelli vatandaşların Motorlu Taşıt alırken KDV ödemeyeceği ile ilgili doğrudan ve açık bir düzenleme yok. Ancak KDV Kanunu'nun 17/4 maddesine ''s'' bendi eklenerek 2005 yılında yeni bir düzenleme getirildi. S bendine göre; ''Özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları'' KDV'den muaf tutuldu.
Vergi Daireleri Maliye Bakanlığı'nın; 110 seri No. lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'ni bahane göstererek ödenen KDV miktarlarının iadesi taleplerini reddetmekte. Ancak; Adana Bölge İdare Mahkemesi yerinde bir karar vererek engelli arakadaşların hakkı olan KDV muafiyetinden faydalanmasının yolunu açmış oldu.
Peki neler yapılması gerekiyor;
Şu an; maalesef aracı alırken devlet sizden KDV'yi tahsil ediyor.Bunun üzerine; KDV'yi ödediğiniz Vergi Dairesine bir dilekçe yazarak itiraz ediniz (Yukarıda zaten bir dilekçe örneği verilmiş). Vergi dairesi bunu kuvetle muhtemel reddedecektir. Bu hususta hak kaybına uğranmaması için çok dikkatli davranılması gerekiyor. Şöyleki Vergi Dairesinin vermiş olduğu red kararının iptaline ilişkin 30 gün içinde Vergi Mahkemesinde dava açılmaz ise KDV'yi iade alma hakkınızı tamamen kaybedersiniz. Veya Vergi Dairesi sizin dilekçenize 60 gün içinde cevap vermez ise talebinizi kanunen reddetmiş sayılıyor. Bu durumda da 30 gün içinde Vergi Mahkemesinde dava açmak zorundasınız. Bu hususa muhakkak dikkat edin yoksa Mahkeme süreye riayet etmediğiniz için davanızı reddeder.
Süresinde dava açıldıktan sonra mahkeme bu hususta bir karar verecektir. Örnek durumda Vergi Mahkemesi Davalı Vergi İdaresini haklı bulmuş ancak; bir üst merci olan Bölge İdare Mahkemesi bu kararı yerinde bulmayarak KDV iadesinin yolunu açmıştır.
Ben size hak kaybına uğramamanız adına bu süreci çok ciddi bir şekilde takip etmenizi öneririm.
Konuyla ilgili farklı soruları olan arkadaşlar bana doğrudan mail atarak ya da forumdan kafalarına takılan her şeyi sorabilirler. Yardımcı olabilirsem ne mutlu bana.
Saygılar
[email protected]