soru çok zor:
Allah rahmet eylesin.. Babasının Emeklilik tarihinden baya uzun zaman geçmiş bir kaç tane mevzuat atlanmış. benim bildiğim 3 mevzuat var okumak lazım: 1987 mevzuatı- 2003 mevzuatı- 2008 mevzuatı... yıl 1979 olunca onun da mevzuatı bulmak lazım.
1987 öncesi mevzuata göre tabii ise kesinlikle alabilir. Sonrasına gelince hakları siliniyor.
Bu konuda mevzuata hakim ve tecrübesi olan biri lazım. Benim mevzuata karşı bilgim yeterli değil.
Günümüzde genel kanı şu: anne babasından yetim maaşı alabilir. Ancak çalışınca yada (sadece kız tarafı) evlenince kesilir: Engelli ise kız tarafı evlenince kesilir. Günümüzde halen geçerli. 1987den önce yasasında bu konu net bahsedilmiyor. 1979 da emekli olan birinin haklarını tam bilmiyorum.. bu konuda bilgi sahibi biri gerekli benim bilgim yetersiz.
Burada benim cevabım şudur: iki seçeneğimiz var: Emekli olan biri anne babasından emekli maaşı alamaz. Çünkü çalışırken kesilir demiştim ya. Geriye bir konu kaldı yetim maaşı. (1987 sonrası mevzuata göre cevaplıyorum).
Eğer yetim maaşı yüksek ise onu tercih edip emekli maaşından vazgeçebilir. Birini seçecek yani: hangisi işine geliyorsa o.
Son sözüm : emeklilik tarihi 1979 yılı ise o yıllardaki mevzuatında mutlaka açık vardır... 3 emekli maaş birden alan bir tanıdığım var: anne -babası- ve kendisi... O yüzden size mevzuata hakim olmadığım için net cevap veremiyorum.
örnek verirsem: haberlerde bile var
burada esas soru kardeşimizin ERKEK olması.