Torba Tasarı ile ilgili görüşmeler tamamlandı

  • Konbuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Torba yasa''nin getirdikleri-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, ''Torba Yasa''nın çalışanlarla yaptığı toplantılarda işçilerin kendilerine ilettiği sorunların çözümlerine yönelik hazırlandığını ifade etti.

''Torba Yasa''nın işverenin prim borçlarıyla ilgili bir düzenleme yaptığına dikkati çeken Dinçer, kriz, ya da farklı gerekçelerle primlerini ödemeyenlerin olduğunu belirtti.

Önceden sosyal güvenlik primlerinin cezalarının çok ağır olduğunu, yüzde 26-30 civarında bir prim cezasının söz konusu olduğunu anımsatan Dinçer, ekonominin iyileştiğini, şimdi sosyal güvenlik primleriyle alakalı birtakım iyileştirmeler, cezaların hafiflediği bir durum ortaya koymaya başladıklarını söyledi.

Dinçer esnafa seslenerek, ''Bir af yok, siz bize ödemeniz gereken primleri mutlaka ödemelisiniz. Çünkü o primler sizin paranız değil, işçimizin hakkı. Bunu vermek zorundaydınız ama ihmal ettiniz, veremediniz, orada bir af yok. O parayı mutlaka sizden alacağız ama bunu alırken çok yüksek cezaları düşürüyoruz. Sadece enflasyon oranında alacağımız paranın reel değerini koruyarak sizden tahsil edeceğiz. Bir de 3 yıla yakın süreyle 18 taksitle ödeme imkanı getiriyor. Lütfen bundan yararlanın. Hem siz borçlarınızdan kurtulun, hem işçilerimizin primleri vaktinde ödenmiş olsun, hem de onların emeklilik için bir fırsatları olsun, hem de biz daha etkin götürecek bir kaynağa sahip olalım'' diye konuştu.

Dinçer, ''Torba Yasa''da özellikle esnafa Bağkur primleri ile geçmişe dönük borçlanma imkanı da verdiklerini, böylece prim ödeme gün sayılarını daha erken doldurulabileceklerini belirtti.

''Torba Yasa'' ile eve temizliğe giden kadınlara da kolaylık getirildiğine dikkati çeken Dinçer, isteğe bağlı sigorta imkanı olmasına rağmen eskiden 9 bin gün üzerinden sigortalı olma ve 30 gün üzerinden prim yatırmak zorunda olan bu kesime yeni kanunla 7 bin 200 prim günü doldurarak emekli olma ve 18 gün üzerinden prim yatırma imkanını getirdiklerini vurguladı.

Ömer Dinçer, ''Torba Yasa'' ile kadın ve gençlerin istihdamına da teşvik verdiklerini anlatarak, 18-29 yaş arası gençlerin 3 yıl süreyle sosyal güvenlik primlerinin işveren payını yine hükümetin ödeyeceğini aktardı.

Dinçer, bu kanunla yine arabası olmayan şoförlere, amatör sporculara, amatör sanatçılara, tarım işçilerine, geçici olarak çalışanlara, sık sık iş değiştirenlere de yeni imkan ve fırsatlar hazırladıklarını sözlerine ekledi.

memurlar net
 
Sendika aidatı ve çocuk yardımı birleşti; memur bakın ne kadar fark alacak?

'Torba yasa' ile kamu çalışanlarına ödenen çocuk yardımında 'iki çocuk' sınırı kaldırıldı. Buna göre memura, sayıya bakılmaksızın 6 yaşından küçük her çocuk için 30'ar, 6 yaşından büyük her çocuk için de 15'er TL ödenecek.

CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen sendika aidatı da üç ayda bir 45 TL olarak yeniden ödenmeye başlanacak.

Yürürlüğe giren 'Torba Yasa', sözleşmelilerden sonra sendika üyeleri ile çocuklu memurları da sevindirecek. 1 milyonu aşkın kamu çalışanı bu ay maaş farkı alacak. Yasa ile çocuk yardımında 'iki çocuk' sınırlaması kaldırıldı. Yasanın yürürlük tarihi 1 Ocak 2011 olduğu için ikiden fazla çocuğu olan memur, mart maaşında üç aylık çocuk yardımı farkı alacak. Ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin iptali sebebiyle 1,5 yıldır ödenmeyen sendika aidatı da hesaba yatırılacak. Üç aylık sendika aidatı 45 TL olacak. Çocuk yardımı ise 30 lira. Buna göre üç çocuklu sendika üyesi bir memur, bu ay 135 TL fark alacak.

Torba yasa ile kamu çalışanlarının sosyal haklarında önemli iyileştirmeler sağlandı. Kadın memura toplam 16 haftalık doğum izni hakkı tanındı. Çoğul gebelikte buna iki hafta daha eklenecek. Süt izni süresi de artırılıyor. 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memur, 24 aya kadar aylıksız izin kullanabilecek. Memurun yıllık veya mazeret izninde sosyal yardımları kesilmeyecek. Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde memur bilgi sistemi oluşturulacak. Artık siyasi görüşleri sonucu 'fişleme' de tarihe karıştı. Başarılı olan memurlara verilen ödül miktarı da günün şartlarına göre yeniden düzenlenerek teşvik edici hale getirilecek. 300 bini aşkın sözleşmeli memura da aile yardımından yararlanma hakkı getirilmişti.

Memurun gelirini artıracak en önemli düzenlemelerden biri de çocuk yardımında iki çocuk sınırının kaldırılması oldu. Daha önce kamu çalışanları ikiden fazla olan çocukları için çocuk yardımı alamıyordu. Torba yasa ile sınırlama kalktı. Böylece sayısı kaç olursa olsun memura çocuk yardımı ödenecek. Memura, aylık 6 yaşından küçükler için 30, büyükler için de 15 lira çocuk yardımı verilecek. Böylece 6 yaşından küçük 4 çocuğu olan bir memur, aylık 60 lira çocuk yardımı alırken şimdi 120 lira alacak. Çocukların 6 yaşından büyük olması durumunda bu rakam 90 lira olacak.

Ayrıca yasa 1 Ocak 2011'den geçerli olduğu için çocuk yardımında da memura iki aylık geriye dönük ödeme yapılacak. Böylece çocuk sayısına ve yaşına göre değişmekle birlikte memura toplu ödeme yapılacak. Örneğin üçü 6 yaşından küçük, ikisi ise 6 yaşından büyük 5 çocuğu olan memur, bu ay iki aylık farkla birlikte 180 lira çocuk yardımı alacak. Kamu çalışanının çocuk sayısı arttıkça alacağı yardım miktarı da yükselecek. Maliye Bakanlığı da bir genelge yayımlayarak çok çocuklu memura geriye dönük ödeme yapılması talimatı verdi.

Anamuhalefet partisi CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen sendikalı memurun toplu görüşme primi de 'torba yasa' ile yeniden ödenmeye başlanıyor. Yapılan düzenleme ile daha önce aylık 10 TL olan toplu görüşme primi 15 TL'ye çıktı. Ödeme ise 3 ayda bir yapılacak. Uygulama 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak. Böylece 1 milyonun üzerindeki kamu çalışanının maaşı, ocak itibarıyla 15 lira zamlı hesaplanacak. Ödemeler ocak, nisan, temmuz ve eylül aylarında gerçekleştirilecek. Sendikalı memurun ocakta alamadığı 45 lira ise bu ay verilecek. Nisanda bir 45 TL daha alacaklar. Anayasa Mahkemesi'nin iptali sebebiyle sendika aidatı memurun cebinden çıkıyordu. Bundan dolayı çok sayıda memur sendika üyeliğinden ayrılmıştı.

Akşam
 
Memura öyle bir müjde geldi ki.!

İş hayatına kolaylıklar getiren Torba Yasa, çalışanların hayatında bakın neleri değiştirecek?

İş hayatına kolaylıklar getiren Torba Yasa, çalışanlara hastalık, kaza, psikolojik rahatsızlık, doğum, ölüm, yakınların tedavisi gibi durumlarda daha fazla ücretli izin hakkı tanıyor.

Psikolojisi bozulan, kanser, verem gibi hastalıklara yakalanan memurlar 18 aya kadar ücretli izin kullanabilecek. Kaza geçiren, saldırıya uğrayan, meslek hastalığına yakalanan memur iyileşinceye kadar izinli sayılacak.

Kamuda kadrolu çalışan işçilere eşleri, çocukları, anne ve babaları hastalandığında altı ay ücretsiz izin kullanma hakkı tanınıyor. Bu durum 'önemli' hastalık durumunda geçerli olacak ve gerektiğinde uzatılabilecek.

Çalışanların hayatında neler değişti?

*Sigorta kapsamı genişledi,

*Yeşil kart askıya alınıyor,

*Kamuya 'yıldız CEO' transferi başlıyor,

*Patrona prim desteği geliyor,

*Garantili iş dönemi bitti,

*Müdürlere zam çıktı,

*Sağlık izinleri artırıldı,

*İşçi-memur eşitlendi,

*Kadının yüzü güldü,

*Çocuk yardımı arttı,

*Anneye bakma izni geldi,

*Taşlama işçisine "özel" maaş bağlanıyor,

*Memurlara özgürlük geliyor,

*Fişleme dönemi kapandı,

*Dayak yiyen polise özel izin veriliyor,

*Uzman sayısı artıyor,

*Belediye işçilerine nakil imkanı tanınıyor,

*Denetmen sayısı artıyor,

*310 bin kişiye emeklilik şansı veriliyor,

*Patronların prim borcu yapılandırılıyor,

Tarihi "barış" yasası ile devletin alacakları yeniden yapılandırılırken, çalışma hayatının kitabı da adeta yeniden yazıldı. Yeni yasa ile çalışanlara önemli kazanımlar getirilirken öğrenciden memura, ev kadınlarından esnafa, işçiden patrona kadar geniş yelpazede önemli adımlar atıldı.

Torba Yasa'yla yürürlüğe giren Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi ve alacak barışı, yediden yetmişe tüm vatandaşları kapsıyor. Yapılandırmaya giren vatandaşlara yüzde 50'yi geçen indirimler, 36 taksit gibi fırsatlar sunan yasa kapsamında işçi, emekli, işveren, sanatçı, sporcu gibi birçok kesimin hayatını kolaylaştırıcı fırsatlar bulunuyor.

İşte tüm detaylarıyla çalışma hayatı başta olmak üzere günlük hayatımızı değiştirecek bazı düzenlemeler..

310 bin kişiye emeklilik şansı;

Bağ-Kur prim borcunu kapatan 310 bin kişiye emeklilik yolu açılıyor. Toplam 272 bin kişinin prim borcunu yatırmadığı için sigortalılığı durdurulmuş durumda. (5 yıl boyunca prim yatırılmadığında sigorta durduruluyor) Bunların sigortası aktif hale geldiğinde yaşları da dolduğu için emekli olabilecek. Ayrıca sigortalılığı devam edip de prim borcu bulunan 40 bin kişi ile birlikte 312 bin kişi borçlarını yapılandırarak emekli olabilecek.

Sağlık izinleri artırıldı;

Psikolojisi bozulan, kanser, verem gibi hastalıklara yakalanan memurlar 18 aya kadar ücretli izin kullanabilecek. Kaza geçiren, saldırıya uğrayan, meslek hastalığına yakalanan memur iyileşinceye kadar izinli sayılacak. Sendika üyesi kamu görevlilerine 3 ayda bir 45 lira toplu görüşme primi ödenecek.

Şimdi yapılandırma zamanı!

Vergi, prim barışından yararlanmak isteyenlerin en geç 2 Mayıs 2011'e kadar başvuruda bulunması gerekiyor. Vergi borcu nedeniyle haciz gelen işverenler de nefes alacak. Yapılandırma için başvuranların hacizleri durdurulacak.

Sözleşmeli çalışanlar yaşadı;

Yıllardır aile yardımından mahrum edilen 300 bin sözleşmeli personelin mağduriyeti giderildi. İlk kez eşi çalışmayan sözleşmeli memura aylık 113 lira aile yardımı ödenmesi karara bağlandı. İkisi 6 yaş üstü, ikisi 6 yaş altı dört çocuğu olan sözleşmelinin bu ay alacağı maaş farkı 609 lirayı bulacak. Yaklaşık 400 bin sözleşmeli personel, hizmet sözleşmesi için ödediği yıllık 150 liralık Damga Vergisi'nden muaf olacak.

Memurlar yaşadı;

Yasa yaklaşık 2.5 milyon memurun yaşamını değiştiren düzenlemeler getirdi. Buna göre memurun yıllık veya mazeret izninde sosyal yardımlarına dokunulmayacak. Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde memur bilgi sistemi oluşturulacak.

İşçi-memur eşitlendi;

Yasa kapsamında işçiler de memur statüsüne kavuşturuldu. Artık işçiler de ücretsiz izin kullanabilecek. Erken doğum yapan kadın işçiye de doğum öncesi izin kullandırılacak.

Fişleme dönemi kapandı;

Memurlar, kimlik numarası esas alınarak kurumlarınca tutulacak personel bilgi sistemine kaydolacak. Her memur için bir özlük dosyası tutulacak. Artık siyasi görüşleri nedeniyle "fişleme" tarihe karışacak. Yasada başarılı olan memurlara verilen ödül miktarı da günün şartlarına göre yeniden düzenlenerek teşvik edici hale getiriliyor.

Uzman sayısı artacak;

Bazı kamu kurumlarına sözleşmeli uzman ve uzman yardımcısı çalıştırma hakkı tanınıyor. Yüksek Öğretim Denetleme Kurulu oluşturulacak. Yurt dışında görev alacak görevlilere yabancı resmi kurumlarda 10 yıla, uluslararası kuruluşlarda ise 21 yıla kadar ücretsiz izin alma imkanı sağlanacak.

Sigorta kapsamı genişledi;

Stajyer, üniversitelerde kısmi zamanlı çalışan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenciler, İŞKUR'un açtığı meslek edinme kurslarına katılanlar genel sağlık sigortası kapsamına alındı.

Yıldız CEO transferi başlıyor;

Özel sektörde başarılı CEO'ları kamuya transfere ikna edebilmek için sosyal olanaklar artırılıyor. Kamuda müsteşar, müsteşar yardımcılığı, genel müdür gibi bazı üst düzey görevlere atanacak CEO'ların özel sektörde geçirdiği hizmet süresi de dikkate alınacak. İlk etapta 90 CEO transfer edilecek.

Bankamatik memura geçit yok;

Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazeret gerektiren sebebin ortadan kalkması halinde, 10 gün içinde göreve dönülmesi zorunlu olacak. Ücretsiz izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılacak. Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak ücretsiz izinli sayılacak.

Belediye işçilerine nakil;

İl özel idareleri ile belediyelerdeki (bağlı birimler hariç) ihtiyaç fazlası kadrolu işçiler Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına atanacak. Bu işçiler, 1 Ağustos 2011'den sonra nakledilecek. Sözleşmeli personelin "sendikaya üye olamayacağı" yönündeki hüküm yürürlükten kaldırıldı.

Taşlama işçisine "özel" aylık;

Slikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünün en az yüzde 40'ını kaybettiği belgelenen kişilere diğer şartlar aranmaksızın SGK'dan maaş bağlanacak.

Patrona prim desteği İstihdam;

yaratan patrona her türlü kolaylık gösterilecek. 31 Aralık 2015 tarihine kadar ilk defa işe alınacak her bir sigortalı için özel sektör işverenine sigorta primi desteği getiriliyor. Daha önce sigorta kapsamında olan, ancak işini kaybedenlerin işe alınması durumunda bu kişilerin vasıflarına göre belirli sürelerle sigorta primi desteği sağlanacak.

Çocuk yardımı arttı;

Aile yardımı ödemesinde 2 çocuk sınırlaması kaldırıldı. Sendika üyesi kamu görevlilerine 3 ayda bir 45 lira toplu görüşme primi ödenecek. Sözleşmeli personel de memurlar gibi aile yardımından faydalanabilecek.

Denetmen sayısı artıyor;

Sosyal Güvenlik Kurumu taşra teşkilatında memur kadrosunda olmayan sosyal güvenlik denetmeni çalıştırabilecek. Şu anda sosyal güvenlik kontrol memuru olarak çalışanlar sınavda başarılı olmaları halinde bu kadrolara atanabilecek.

Yeşil kart askıya alınıyor;

Yeni uygulama ile birlikte sigortalı işe başlayanların yeşil kartları askıya alınıyor. Sigorta hakkı sona erdiğinde, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yeşil kart sahipliği devam edecek.

Garantili iş dönemi bitti;

Artık devlette "garantili iş" dönemi sona eriyor. İşini aksatan, çalışmayan, vatandaşa kötü muamele eden memurlar uyarılacak, gerekli durumlarda işine son verilecek. Torba Yasa ile disiplin cezası alan aday memurların görevine yetkili amirin onayıyla son verileceği hüküm altına alınıyor. Yasal düzenlemeler geriye yürümediği için bugüne kadar disiplin cezası alanların görevine son verilemeyecek.

Kadının yüzü güldü;

Kadın memura toplam 16 haftalık doğum izni verilecek. Çoğul gebelikte buna iki hafta daha eklenecek. Süt izni süresi de artırılacak. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memur 24 aya kadar ücretsiz izin kullanabilecek.

Dayak yiyen polise özel izin;

Memurlara görevlerinden dolayı saldırıya ve kazaya uğramaları halinde verilen izinlerden sonra sağlık kurulu raporuyla belgelemeleri halinde 18 aya kadar ücretsiz izin verilebilecek.

Müdürlere zam çıktı;

Personelinden düşük ücret alan müdürlere de zam yapılacak. Böylece 6 bin 500 yöneticinin maaşı yaklaşık 560 lira artıyor. "Eşit işe eşit ücret" ilkesi kapsamında başlatılan ek ödeme uygulaması ile 2008'de döner sermaye ve benzeri gelir elde etmeyen personele ek ödeme zammı getiriliyor. Mühendis ve benzeri teknik hizmet sınıfındaki personelin ücretlerinde iyileşme sağlanıyor. Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nde (KİT) yönetici pozisyonunda çalışan 1 sayılı cetvele tabi personel ise bunun dışında tutulmuştu. Bu nedenle yönetici konumundaki çok sayıda yöneticinin maaşı, personelinden daha düşük hale gelmişti. İki yıldır tartışılan bu sorun da nihayet çözülmüş oldu.

SABAH
 
Memurun geleceğini etkileyen sicil notu uygulaması torba yasayla karara bağlandı

Memurun geleceğini etkileyen sicil notu uygulamasına son veren kanun değişikliği hayata geçiyor

Yönetmelikler kaldırılırken biriken siciller yıl sonuna kadar imha edilecek. Memurun kâbusu haline gelen sicil uygulaması tarih oldu. 1milyon 700 bin memur, sicil uygulamasının kalkması ile rahat nefes aldı. Eski siciller imha edilecek. Memurlara sıralı amirleri tarafından verilen sicil notu, kamuda terfiler yapılırken göz önünde bulunuyordu. Bir yönetici, hiçbir somut kıstas olmadan verdiği sicil notu ilememurun geleceğini etkileyebiliyordu.

ONLARCA KURUM KALDIRDI

Torba Yasa’da yer alan değişiklikle 657 Sayılı DevletMemurları Kanunu’nda yer alan sicile ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılmıştı. Ancak bu değişikliğin yürürlüğe girmesi için kurumlarınkoyduğu yönetmeliklerin de kaldırılması gerekiyordu. Onlarca kurum, ardı ardına çıkardıkları yönetmelikle sicil notuna son verdi. Yargıtay, üniversiteler,Milli Eğitim Bakanlığı, DPT, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, TRT, gibi onlarca kurumsicili kaldırdı. Diğer kurumların bu yöndeki hazırlıkları sürüyor.

TSK MUAF TUTULDU

Torba Yasa’daki düzenleme ile 2010 yılında sicil verilemeyeceği kararı bağlandı. Biriken siciller yıl sonuna kadar imha edilecek. Uygulamaın kalkması ilememurların kötü sicil nedeniyle idareye açtıkları davalar da düşecek. Sicil uygulamasından Türk Silahlı Kuvvetlerimuaf tutuldu. Emir-komuta zinciri ile işleyen 210 bin kişilik Emniyet Teşkilatı ise sicile son veriyor. Emniyet, başarıyı somut esaslara dayanarak ölçecek bir performans ölçme programı üzerinde duruyor. Bunun için Emniyetten bazı görevliler Avrupa ülkelerindeki örnekleri inceliyor. Yıl sonuna kadar programın geliştirilmesi hedefleniyor.

memurlar net
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst