Yeni ÖTV Oranlarının Engellileri Nasıl Etkileyeceği Belli Oldu

Eğer aracı 5 yıl dolmadan satarsanız ÖTV ödersiniz. 5 yıl dolunca satarsanız ödemezsiniz.

[MENTION=1098]halil[/MENTION] YILMAZ bey şuan kısıtlınin üstünde hiç mal mülk yok aracı alinca tek bir mal oldugundan dolayı mirascilarina kalirsa vefatindan sonra mirascilarin ÖTV yi ödemesi gerekiyormus bu durumu nasil asabilirim?
alzheimer hastası kişi vasiyetnamesi kabul ediliyor mu?
diger bir sorum kişi vefat etmeden önce mirascilari hakkından vazgebiliyormu yada vefatindan sonra miras hakkindan vaz geçme durumu olup ÖTV odememek kosulu saglanmis oluyor mu? çok teşekkür ederim cevaplariniz için
 
Konuya ilişkin yasal düzenleme şu şekilde.

2. İlk İktisabı İstisna Olan Taşıtların Veraset Yoluyla İntikali

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) bendi hükmü gereğince, ilk iktisabında istisna uygulanan kayıt ve tescile tabi taşıtların, veraset yoluyla intikallerinde ÖTV aranmaz. Dolayısıyla, taşıtın veraset yoluyla intikaline bağlı olarak müştereken bütün mirasçılar adına kayıt ve tescil edilmesi halinde, bu intikal işlemi nedeniyle ÖTV uygulanmaz.

Ancak, muristen mirasçılara sadece bir taşıtın intikal etmiş olması, başka bir mal ve/veya hakkın intikal etmemiş olması halinde, taşıtın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesi, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) “veraset yoluyla intikal” olarak değerlendirilmez. Bu şekilde bir ivaz karşılığında veya ivazsız (bağış, hibe, hediye vb.) olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV aranır. Bu kapsamda, söz konusu taşıtın ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden istisnadan yararlanamayanlara devri halinde, taşıtın bu mirasçıya intikalinde vergilendirilmeyen kendi miras payına tekabül eden kısma ilişkin ÖTV’nin de beyan edilip ödeneceği açıktır.

Muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekede söz konusu taşıtın yanı sıra başkaca mal ve/veya hakkın da bulunması halinde ise diğer mirasçıların, lehine taşıt üzerindeki mülkiyet hakkından ivazsız olarak feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan taşıtın lehine feragat edilen mirasçıya intikali, “veraset yoluyla intikal” olarak değerlendirilir. Bununla birlikte, Kanunun 15 inci maddesinde yer alan söz konusu düzenleme, esas itibariyle veraset yoluyla intikal eden engelli taşıtının tüm mirasçılara intikaline ilişkin olup, taşıtın istisnadan yararlanamayan murisler arasında veya murisler tarafından istisnadan yararlanamayan üçüncü kişilere devrine ilişkin bir istisna sağlamadığından, terekede yer alan diğer mal ve/veya hakların değerinin taşıtın değeri ile mütenasip olması gerekmektedir. Aksi takdirde, diğer mirasçıların vereceği feragatnameye istinaden taşıtı devralan mirasçının taşıt üzerindeki kendi mülkiyet hakkına (miras payına) karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere bu işlem "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmez. Örneğin, istisnadan faydalanılan taşıtın engellinin vefatı üzerine iki mirasçıya intikal etmesi ve mirasçılardan birinin taşıtı, diğerinin ise terekede taşıt dışındaki varlık olan beş adet cumhuriyet altınını alması ve bu hususta mirasçıların anlaşmaları durumunda, bahse konu cumhuriyet altınlarının toplam değeri taşıtın değeriyle mütenasip olmadığından, feragatname düzenlense dahi, terekede birden fazla mal ve/veya hak bulunması kapsamında ÖTV’siz işlem tesis edilmez.

Bu uygulamada, ÖTV’den müstesna olarak ilk iktisabı yapılan taşıt dışında herhangi bir mal ve/veya hakkın “birden fazla mal ve hak” kapsamında değerlendirilebilmesi için söz konusu mal ve/veya hakkın Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesine dahil edilmiş olması gerekmekte olup, mezkûr beyannameye dahil edilmeyenler “birden fazla mal ve/veya hak” kapsamında değerlendirilmez. Banka hesabında/hesaplarındaki paranın, taşıt dışındaki mal ve/veya hakların toplam değerinin tespitinde dikkate alınabilmesi için, muris adına açılmış olan hesap/hesaplarda ölüm tarihi itibariyle mevcut olması gerekir. Ayrıca, murisin ölümünü müteakip, mirasçılarının tamamının ya da bir kısmının sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde, ilgili kurum veya kuruluşlardan alacağı maaş birden fazla mal ve/veya hak kapsamında, terekeye dâhil değildir.

Söz konusu şartlar dahilinde, istisnadan yararlanılan taşıtın varislerden birine intikalinde ÖTV aranmadığı gibi, lehine taşıt üzerindeki mülkiyet hakkından vazgeçilen mirasçının buna karşılık taşıt haricinde terekede yer alan diğer mal ve/veya haklardaki miras hissesinden diğer mirasçılar lehine vazgeçmesi de aranmaz. Ayrıca, bu kapsamda işlem tesisi için muristen mirasçılara intikal etmiş olan söz konusu taşıtın dışındaki diğer mal ve/veya haklarla ilgili olarak da aynı mirasçı lehine feragat edilmiş olması aranmaz. Ancak, istisna kapsamında iktisap edilen taşıtın varislere kalan hisselerinin tek bir mirasçıya ivazlı olarak devredilmesi halinde, devralan mirasçının taşıt üzerindeki kendi mülkiyet hakkına (miras payına) karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere bu satış işlemi "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmez. Bu kapsamda, söz konusu taşıtın malul veya engelli tarafından ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden istisnadan yararlanamayanlara devri halinde, taşıtın bu mirasçıya intikalinde vergilendirilmeyen kendi miras payına tekabül eden kısma ilişkin ÖTV’nin de beyan edilip ödeneceği açıktır.

Taşıtın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesi ve bu mirasçının Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi uygulamasında aranan şartları ve nitelikleri haiz olması durumunda, terekenin birden fazla mal ve/veya haktan ibaret olup olmamasına bakılmaksızın, bu devir işlemi dolayısıyla ÖTV aranmaz. Bu durumda, malul veya engellinin Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi ile 15 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) bendi kapsamında maluliyet veya engellilik durumu nedeniyle ÖTV’siz olarak taşıt iktisap etmemiş olması veya iktisap tarihinden itibaren beş yıllık sürenin geçmiş olması gerektiği tabiidir.

Veraset yoluyla intikal kapsamında, kendisine taşıt veya taşıt üzerinde hisse intikal eden malul veya engelliler, Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi uygulamasından Tebliğin (II/C/1) bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde yararlanabilir.

Diğer mirasçıların tek bir mirasçı lehine taşıtla ilgili mülkiyet haklarından feragatini gösterir belgenin noter onaylı olması yeterlidir.

ÖTV’den istisna olarak ilk iktisabı yapılan taşıtın veraset yoluyla intikali sonrasında varisin de vefatı nedeniyle taşıtın ikinci kez veraset yoluyla intikalinde de yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde işlem tesis edilir.

Bu uygulama kapsamında verginin beyanı ve ödenmesine ilişkin yükümlülükler, adına kayıt ve tescil yapılan/yapılanlar tarafından yerine getirilir.
 
[MENTION=3]Halil Yılmaz[/MENTION] bey çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için ..bankaya cuzi bit miktar yatırıp hesap actirmak sorunumuzu çözecek mi sizce
 
Merhaba arkadaşlar çok güzel paylaşımları olmuş teşekkür ederim.bor sorum olacak ben malulen emekli oldum süreli 41 oranlı raporım var ayku raporunu gelince sürekli rapor olacakmış yaklaşık rapor oranı 65 geçer diyorlar.benim ehlıyetım E sınıfı şimdi. Bu rapor oranı ise araç ala bılırmıyım ve ehliyeti değişmem gerekırmı gerekirse nasıl olacak. Ehliyeti yeni sistem ehlıyetle değiştim.saygılar

VIA_A1 cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
[MENTION=16583]mbsmah[/MENTION] "uyku" için alacağınız rapor hariç %41 lik raporu ne için almıştınız? Tam olarak engelinizin ne olduğunu biraz açarmısnız?
 
Halil bey kardeşim inme rahatsızlığı yanı felç geçirdim beyın damarı tıkanmış bu yuzden. Epilepsi inme yüzünden gözde iki gözümde görme alanı bozukluğu oluştu.41 verdiler ancak uyku apnesı taporlarsan diye 6 ay süreli papor verildi ama hastane uyku için randevu yatış filan uzun surdu şimdi Ikinci yarısı yapacağım ağır bir apne varmış onun raporunu almak için tekrar yatacagım.raporu alınca heyete gideceğim ama sadece nöroloji yemi yoksa tekrar bastan muayene mı olacağım

VIA_A1 cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
[MENTION=16583]mbsmah[/MENTION]
Bahsettiğiniz hastalıklar için araç alabilmeniz için rapor oranınızın %90 ve/ya üzerinde olması gerekiyor.
 
Eyvallah kardeşim o zaman rapora tekrar basvıracagım çünkü süreli idi süresi doldu.süresiz olması için .sorum heyete tekrar sıfırdan tüm doktorlara girecek miyim muayeneye yoksa sadece norolojıye uyku raporunumu vereceğim .bilginiz varmı tesekkurler

VIA_A1 cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
[MENTION=17216]kemaltosun[/MENTION] Ötv indirimi için alınan sağlık raporuyla ehliyet değişiyormu demek istediniz

sürücü sağlık raporu ehliyet değiştirmek için aldım ötv indirimi için genel sağlık raporu gerekli sürücü sağlık ve genel sağlık farklı raporlar genel sağlık raporu dediğimiz engelli raporu bu raporda ötv indirimi belirtilmesi gerekmektedir. ben orada yanlış ifade kullanmışım özel hastaneden alınan sürücü sağlık raporu ehliyet değişimi için alınan rapordur
 
Merhaba %49 ortapedik engelim var ama normal araç kullanmamda bir sorun yok B sınıfı ehliyetim var sıfır araç alırken indirimden faydalanabilirmiyim yoksa H sınıfı ehliyet mi olması lazım ?
 
Merhabalar. Benim babamın %45 engeli var. Ehliyetini ve tüm gerekli belgeleri aldık fakat aldığımız aracı sadece babamın mı kullanması gerekiyor yoksa bir kişiye de mahsus yani ben kullanabilir miyim? Eğer öyle bir şey varsa nasıl bir yol izlemeliyim? Teşekkürler.
 
[MENTION=17782]husband[/MENTION] alacağınız araç otomatik vitesli ile o aracı sürücü belgesi olan herkes, yok özel tertibatlıysa sadece araç sahibi kullanır.
[MENTION=18939]Harun kızılkaya[/MENTION]
6 aydan uzun süreli raporla ÖTV indirimli araç alınabilir.
 
Geri
Üst