ben buraya 2 gün önce yazmıştım silindi.
neyse sorayım.
42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz
42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz
42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı
bu bahsetiğimiz kodlar araca uygulanacak donanımın kamera ve multimedya ekranı ile ilgisi var mıdır?
bu kodlarla araç kullanan var mı??
Merhaba
Evet, bu üç kod doğrudan aracın
arka ve yan görüşe ilişkin ek donanımıyla ilgilidir. Resmi kod tablosunda 42 grubu zaten “
modifiye edilmiş arka/yan görüş cihazları” olarak geçer. Alt kırılımlar da şöyledir: 42.01 arka görüş için uyarlanmış cihaz, 42.03 yan görüş sağlayan ek iç cihaz, 42.05 kör nokta görüntüleme cihazı.
Ama kritik ayrım şu: Bu kodlar
her durumda mutlaka kamera + multimedya ekranı takılacak anlamına gelmez. Çünkü resmi kod tablosu donanımın adını verir, fakat “multimedya ekranı”, “geri görüş kamerası”, “kaç inç ekran” gibi teknik standardı ayrıca tanımlamaz. Bu yüzden kodların kamera sistemleriyle ilişkisi olabilir, özellikle 42.05 için olabilir; fakat mevzuat metninden doğrudan “multimedya ekranı zorunludur” sonucu çıkmaz.
Daha da önemlisi, işitme ve konuşma engeli açısından ilgili sağlık yönetmeliği, bu kişiler için araçta
“kişinin görüş açısını artırmaya yönelik ayna tertibatı” ve ilgili işaretin bulunmasını söyler. Yani eğer bu kodlar size işitme engeli nedeniyle verildiyse, mevzuat dili kamera-ekrandan çok
ayna tertibatına daha yakın duruyor. Bu nedenle “ek ayna”, “geniş açı iç ayna”, “kör nokta aynası” gibi çözümler hukuken daha savunulabilir görünür.
“Bu kodlarla araç kullanan var mı?” sorusunun cevabı da evet. Kamuya açık forumlarda sürücü belgesinde
aynı üç kodun birlikte bulunduğunu yazan kullanıcılar var. Ancak bunlar resmi içtihat ya da idari bağlayıcılık taşımaz, sadece uygulamada bu kodların gerçekten verildiğini gösterir.
Benim net kanaatim şu:
- Kodların konusu görüş donanımıdır.
- Kamera ile ilgisi olabilir, özellikle 42.05 bakımından.
- Ama salt “multimedya ekranı şart” denemez.
- İşitme engeli kaynaklı verilmişse ayna tertibatı yorumu daha güçlüdür.
En güvenli yol, masraf yapmadan önce il sağlık müdürlüğü komisyonuna veya trafik tescile yazılı olarak şu soruyu sormaktır:
“42.01, 42.03 ve 42.05 kodları için aracımda ilave ayna tertibatı yeterli midir, yoksa kamera ve ekran sistemi aranmakta mıdır?”