Şimdilik iyi gidiyoruz arkadaşlar. Konuyu sürekli gündemde tutarsak 1-2 ay içinde olumlu spnuçlar alacağımızı umuyorum.
Sayın ilgili bana verdiğiniz cevapta
"Buna göre, 2022 sayılı Kanun çerçevesinde özürlü aylığı bağlanabilmesi için başvuruda bulunanlardan 18 yaşından büyük olanlar için kendi gelirlerinin aylık ortalamasına, 18 yaşından küçük olanlar için ise özürlü kişiye bakmakta olan kişinin aylık gelir ortalamasına bakılmaktadır. Muhtaçlığa esas alınan aylık ortalama gelir tutarı ise, 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardır. Bu tutar, 2013 yılı Ocak-Temmuz dönemi için (1620* 0,073837) 119,62 TL’dir. " Demişsiniz.
Verilen cevapta, "18 yaşından büyükler için kendi gelirlerinin aylık ortalamasına bakılır" deniliyor. Oysa 25 ocak 2013 tarihli yönetmelikte böyle bir ibare bulunmamaktadır. Kafa karışıklığını önlemek için tekrardan soruyorum. 18 yaşından büyükler 2022 maaşı alıyor yada yeni başvuru yapmışsa, bu kişilerin kendi gelirlerine mi bakılacak?
Saygılarımla
Yönetmeliğin 7 nci maddesinde değerlendirme bölümünde ve geçici maddesinde hangi unsurların aylık bağlanmasında/gelir tespitinde dikkate alınacağı yazmaktadır.
Halil Yılmaz,
BİMER'in şu sözleriyle " Buna göre, 2022 sayılı Kanun çerçevesinde özürlü aylığı bağlanabilmesi için başvuruda bulunanlardan 18 yaşından büyük olanlar için kendi gelirlerinin aylık ortalamasına," kastettiği şu:
Kendi gelirlerinin ortalaması derken altta açıklamış muhtaçlık sınırını kastediyor. Biz buna yani 119,61 liraya muhtaçlık sınırı diyoruz. Kurum, aylık ortalaması diyor.
Yanlış ifade kullanmış ama altta da bunu açıklamış. Hatta hesabını da vermiş. 1620 ile memur katsayısını çarpmış sonuç 119,61 klira. muhtaçlık sınırı bu hesapla bulunuyor ben o şekilde hesaplıyorum.
ayrıca yüzde beşlik ek ödemeyi de eklemiş 376 yı bulmuş Hesap bu ve doğru yani. Kanun nasıl hesaplanacagını anlatmış zaten. ben de aylıkları bu hesaba gore yapıordum. o yuzden hata payım yok denecek kadar az.
gelelim soruna ben cevap vereyim. Yönetmelik 7. madde hükümleri 2022 aylığına başvuran 18 yaş üstü engelli, 65 yaş üstü yaşlı ve 18 yaş altı çocugu adına aylık için başvuran engelli yakınının gelirlerinin muhtaçlık sınırına eşit veya muhtaçlık sınırını geçmesi durumunda hak sahipliğinin olmayacagını söyler.
Bimer de bunu anlatmaya çalışmış.
119 liraya eşit ya da bu miktarın ustunde geliri olanlar aylık alamaz hiç bir şekilde.
eger bu miktardan aşagıda geliri varsa ya da yoksa bunda hanedeki kişiye düşen miktara bakılacak. Bu da 7. madde 8. fıkrasına göre boyle.
Örnek verim. aylık 150 lira nafaka alan bir kaadın 2022 aylığı alamaz. çünkü doğrudan kendi geliri var. ve bu gelir bimerin ifadesiyle diyim muhtaçlıga esas olan aylık ortalama 119 lirayı geçiyor. dolayısıyla hanedeki kişi başıan düşen aylık gelire bakmadan talebi reddedilir.
Zaten bimer de bu yuzden 7. madde hukumleri yazmış, sıralamış.
Özetleyim:
7. madde 2022 aylıklarına başvuran kişilerin kendi gelirleriyle hukumleri içerir. ve bu gelirler 119 u geçemez geçerse aylık talebi reddedilir.
geçici 1. madde ise hanedeki kişi başına düşen geliri sorgulamak içindir. bu da 7.. maddeye göre aylığa hak kazanmaya engel durumu olmayanların hane bazlı gelirini ölçmek içindir.
Herkes olayları daha iyi bilirse ve bu doğruları iyi anlatabilirsek bu rezalete dur diyebiliriz. Yönetmelik ustunde halen çalıştıgım için kendim yazamadım kusura bakma.
Sevgiler.