Detaylarıyla Malulen Emeklilik İçin Gerekli Şartlar

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,020
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
2013 Yılında malulen emeklilik için yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre 3 Ağustos 2013 tarihli yönetmelikte 21 hastalık malulen emeklilik kapsamına alındı. 21 Hastalığın malulen emeklilik kapsamına alınmasıyla birlikte, gazete ve TV haberlerinde yasa, yönetmelik ve kanunlarla hiçbir alakası olmayan tamamen asparagas haberler yapılarak hem insanlara boşuna umit verildi hemde bir yığın kafa karışıklığına neden olundu. Bu kafa karışıklığı ve kavram kargaşasına son vermek adına tüm detaylarıyla (ilgili yönetmelik ve yasaya dayanarak) malulen emeklilik şartlarını, maluliyet durumunu, kimlerin hangi koşullarda malulen emekli olacağını açıklayacağız.

MALUL.jpg

Malulen Emeklilik Şartları 2017

Malulen emekliliğin omurgasını oluşturan şartlar 2006 yılında çıkartılan 5510 Sayılı kanun ile belirtilmiştir. Kimlerin malulen emekli olacağı 5510 sayılı kanunun 25, 26 ve 27. maddelerinde düzenlenmiştir. 2006 yılından bugüne malulen emeklilik şartlarında yapılan tek değişiklik 21 hastalığın malulen emeklilik kapsamına alınmış olmasıdır. Bunun dışında malulen emeklilik şartlarında başka bir değişiklik yapılmamıştır. Bakınız: 5510 Sayılı Kanun

Sizleri kanun maddeleri arasında boğmadan herkesin anlayacağı dilde (yasada atıfta bulunan maddeleri sadeleştirerek) malulen emeklilik için olmazsa olmaz şartları sıralıyoruz.

Kimler Malul Sayılır?

İşverenin veya sigortalının talebi üzerine kurumca (SGK) yetkililendirilen hastanelerden usülüne uygun olarak alınan raporda çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.
(Bakınız: 5510 Sayılı Kanun: Madde 25)

Malulen Emeklilik İçin Prim Şartı

En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük,
yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekmektedir. (Bakınız: 5510 Sayılı Kanun: Madde 26)

Bakıma Muhtaç Malul Kavramı Nedir?

Malulen emeklilik yönetmeliğinin 12 Maddesi bakıma muhtaç özürlü kavramını ve hastalık listesini şu şekilde sıralamıştır.

  • a) Kuadripleji, parapleji, dipleji ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalıklar.
  • b) Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik hastalıklar.
  • c) İki gözde de yüzde yüz (tam) görme kaybı.
  • ç) İki elin kaybı.
  • d) Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı.
  • e) Her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı.
  • f) Tedavisi olanaksız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler.
  • g) Solunum yetmezliği nedeniyle yardımcı solunum cihazlarının sürekli kullanılması.
  • ğ) Giyinme, beslenme, fonksiyonel mobilite, bağırsak ve mesane bakımı, kişisel hijyen ve tuvalet ihtiyaçları gibi günlük yaşam aktivitelerinin sağlanamaması.
  • h) Yukarıda tespit edilen hastalıklar dışında kaldığı halde tedavi edilemeyen, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olan ağır hastalıklar. Bakınız: Engelliler Sitesi - Engelliler ve Dostları Platformu - Malulen Emeklilik Yönetmeliği


Özetlemek (sadeleştirmek) adına;

1- Malulen emekli olmak için maluliyetin (sakatlık yüzdesinin) ilk sigortalılık tarihinden sonra %60 (yüzde 60) olması,

2- 10 Yıl sigortalılık süresi 1800 gün prim günü,

3- Kişi bakıma muhtaç derecede malul ise sigortalılık süresine bakılmaksızın 1800 günle emekli edilir.

4 B ( Bağkur) Malulen Emeklilik Şartları

Bağkur kapsamında (4 b) sigortalı olanlar için yukarda anlatılan malulen emeklilik şartları aynen geçerlidir. Bağkur mensubu özürlü, malulen emeklilik talebinde bulunmadan önce, sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödemiş olması gerekmektedir.

TSK da Malulen Emeklilik şartları

TSK (Türk silahlı kuvvetleri) personelinin malulen emeklilik işlemleri için “TSK’da GÖREV YAPAMAZ” raporunu, sağlık kurulundan almış olmaları gerekiyor. Alınan raporun kabul görmesi sonucu, T.C.Emekli Sandığı Kanununda yer aldığı ifadesi ile Adi Malül, yani Malulen emeklilik olacaktır.

Not: Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan askeri ve sivil personel ile askerlik görevi ile yükümlüler için Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan personel için Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği esas alınır.


İş Kazasında Malulen Emeklilik Şartları

İş kazası sonucu (görevi başındayken) sakatlanan kişi malulen emeklilik koşullarını yerine getiriyorsa, (yukarda bu koşulların ne olduğu detaylı biçimde aktarılmıştır.) bu kişi hem malulen emeklilik maaşı hemde SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ (maaşı) alır. Bu iki maaş aynı anda alınır. İki maaş arasında şöyle bir detay var fazla olanın tamamını, az olanın ise yarısı alınır. Örnek vermek gerekirse iş kazası geçiren kişiye bağlanan malulen emeklilik maaşı 1.000 TL, iş göremezlik geliri (maaşı) 800 TL ise 1.000 TL nin tamamını, 800 TL nin yarısını yani 400 TL sürekli iş göremezlik maaşı alır.

Malulen Emeklilikte Kıdem Tazminatı

Malullük aylığı nedeniyle işten ayrılıp sosyal güvenlik kuruma başvurun kişiler kıdem tazminatı alır. Zira 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'ncü maddesi uyarınca malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanılan haller kapsamına girer.

Malulen Emeklilik Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

İster ssk ister bağ kur isterse emekli sandığı mensubu sigortalıların malulen emeklilik başvurularının ne zaman sonuçlanacağı ne zaman aylığa hak kazanacakları başka bir merak edilen sorudur. Eğer malulen emeklilik başvurunuzda evraklarda bir eksiklik yoksa malulen emeklilik başvurunuz 3-4 ayda sonuçlanarak tarafınıza aylık bağlanır


Ayrıca bakınız > https://engelliler.gen.tr/f11/malulen-emeklilik-kapsamindaki-hastalik-listesi-24324/
 

Mazıdağlı

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2013
Mesajlar
69
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Eline sağlık çok önemli ve açıklayıcı olmuş TEŞEKKÜRLER
 

Mazıdağlı

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2013
Mesajlar
69
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Benim kafam karıştı kaç gündür burayı okuyup duruyorum.


Benim şöyle bir durumum mevcut , 2 yaşında çocuk felci geçirip engelli duruma gelmişim % 50 raporla 1998 sigorta girişim var. Sonra 2007de % 60 vergi indirimi raporu aldım 2009da % 60 bakıma muhtaç ağır engelli raporu aldım. Raporda her iki alt ekstremite parapleji diye yazıyor. Yani her iki ayağımda felç hiç hareket yok yukarıda şu maddeye kafam takıldı (e ( Her iki bacağın altan en az 1/3''nünün kaybı.) 3147 pirim günüm de var. Bu durumda bana ne yapmamı istersiniz mallülen ememeklilik şansım varmı.?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
O madde sizi çokta ilgilendirmiyor. Zira o maddeye tabi olanlar için 1800 gün prim şartı yeterli oluyor. Oysa sizin 3147 pirim gün sayınız varmış. İlk sigortalılık tarihinde de sakatlık oranınız %60'ın altındaymış dolayısıyla malulen emekli olabilmek için şartlarınız uygun gözüküyor.
Ayrıca şu iki konuyuda inceleyiniz
http://engelliler.gen.tr/f11/malulen-emeklilik-dilekcesi-nasil-yazilmali-24352/
http://engelliler.gen.tr/f25/malulen-emeklilik-icin-saglik-raporu-nasil-alinir-24331/
 

ERKAN ATEŞ

Üye
Üye
Katılım
Şub 2, 2013
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
SAĞLIK TEKNİKERİ,"iş kazası sonucu (görevi başındayken) (beyin kanaması ve felç olmak) kişi malulen emeklilik koşullarını yerine getiriyorsa" (ssk başlangıç 1992,2860 gün prim,% 76 ağır engelli) ış kazası sayılırmı ?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Açıkcası "beyin kanaması ve felç" in iş kazası kapsamına alınacağına ihtimal vermiyorum. Neticede burada işverenin bir sorumluluğu yada ihmali bulunmuyor...
Konuya ilişkin şöyle bir döküma denk geldim. İlgili dökümanda "beyin kanamasının iş kazası olarak kabul edilebilir" denmiş ama bunun sadece bir yorum olduğunu belirtmek isterim.
http://www.kamu-is.org.tr/pdf/813.pdf
 

ERKAN ATEŞ

Üye
Üye
Katılım
Şub 2, 2013
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
HALİL bey,araştırmanız ve yorumunuz için teşekkür ederim.Saglık teknikerinin yazdığı makalenin son paragrafındaki "iş kazası sonucu (görevi başındayken)......SÜREKLİ İŞ GÖREMEZ (aylığı) alır." yazısı kendi düşüncesi mi yoksa kanun mu ?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Kendi düşüncesi değil tabiki. Halı hazırda hem malulen emeklilik maaşı hemde sürekli iş görememezlik maaşı alan binlerce insan var.
 

zemferi

Üye
Üye
Katılım
Ocak 25, 2013
Mesajlar
120
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
merhaba.daha önce SSK lı olaraka çalışmış ancak şu an çalışmıyor.bu arada geçirdiği kalp ameliyatı sonrası (kalp pili takılmış) %60 engelli raporuma sahip.300 günlük primi var ..malulen emeklilik müracaatı için bir yerde çalışıyor olmak zorunlu mudur?teşekkürler
 

unuttum.29

Moderatör
Moderatör
Katılım
Eyl 8, 2012
Mesajlar
1,053
Tepkime Puanı
91
Puanları
48
Sn Zemferi,
Sondan cevaplamaya başlarsak sorularınızı:
1-malulen emeklilik müracaatı için bir yerde çalışıyor olmak zorunlu DEĞİLDİR.
(AMA) 2- Prim gün sayınızı 1800 güne tamamlamanız gerekir ki yarın işe girseniz ara vermeden 4 yıl 2 ay prim yatması gerekir
(VE) 3- ilk işe başlama tarihi 2008 yılı veya daha evveli olmalı.
Bu şartları sağlayınca malulen emeklilik için başvurusunuz.
GEçmiş olsun,
saygılar..
 

zemferi

Üye
Üye
Katılım
Ocak 25, 2013
Mesajlar
120
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.BU ARADA 300 GÜN (sıfır eksik )YAZMIŞIM...TOPLAMDA 3000 GÜN VAR.VE 2008 ÖNCESİ GİRİŞLİ.anladığım kadarıyla bir işte çalışmıyorken malulen emeklilik için SGK ya başvurması yeterli...zaman ayırdığınız için teşekkürler
 

unuttum.29

Moderatör
Moderatör
Katılım
Eyl 8, 2012
Mesajlar
1,053
Tepkime Puanı
91
Puanları
48
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.BU ARADA 300 GÜN (sıfır eksik )YAZMIŞIM...TOPLAMDA 3000 GÜN VAR.VE 2008 ÖNCESİ GİRİŞLİ.anladığım kadarıyla bir işte çalışmıyorken malulen emeklilik için SGK ya başvurması yeterli...zaman ayırdığınız için teşekkürler
Rica ederim,
Ama şimdi :)3000 günü varsa şöyle bir sıkıntı oluşabilir)
hemen dilekçe verebilmeniz için 10 yıl hizmet süresi aranacaktır. yani ilk sigortalı olduğu tarihin 2004 yılı veya daha önceki bir tarih olması lüzumu doğar.
İnşallah öyledir,
Saygılar..
 

zemferi

Üye
Üye
Katılım
Ocak 25, 2013
Mesajlar
120
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
inşallah ...yarın konuşacağım kendisiyle.bilgi verdiğiniz için sağolun
 

yaylagüzeli

Üye
Üye
Katılım
Eki 1, 2013
Mesajlar
65
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
merhaba 2013 yılı engelli 657 tabi olarak işe başladım (% 60 ağır özürlü sürekli ) raporum var ortapedik sağ kol engelliyim şu an ağrılarım ve sıkıntılarım var huzursuz çalışmak zorundayım ne yapabilirim
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Çalışma koşullarınızmı sizi zorluyor?
 

yaylagüzeli

Üye
Üye
Katılım
Eki 1, 2013
Mesajlar
65
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
tam olarak çalışma koşullarımda diyemem kolumu, hiç zorlamamam gerekiyor çünki 6 yaşında geçirdiğim kazadan sonra yanlış ameliyatlar kolumu çeviremiyorum kullanamıyorum, ve kolum gelişmemiş ,çok zayıf sanki 9 10 yaşında kolum. yaşım 35 işten dolayıda diyemiyorum, halim bu erken emekllik olabilirmi,veya malül ne bilim ne yapabilirim.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Malulen emeklilik için ilk sigortalılık tarihinde maluliyet düzeyinde özürlü olmaman gerekirddi. Oysa senin oranın maluliyet düzeyinde imiş. Bu nedenle malulen emekli olmazsın ama erken emekli olursun bunun içinde en az 15 yıl sigortalı olman lazım. Yani çalışmaya devam etmek zorundasın. Eğer çalışma koşullarından dolayı ağrın sızın olsaydı çalışma koşullarının iyleştirilmesini isteyebilirdin ama öyle bir durumda yokmuş...
 

xpserkan

Üye
Üye
Katılım
Eki 2, 2010
Mesajlar
5
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Öncelikle değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.
Benim, SGK başlangıç tarihi: 1998, 1735 gün prim, %66 raporum var.
Acaba bu durumda malülen emekli olunabilir mi? 1800 gün olması için 65 gün açık var, bunu çalışıyor olarak mı kapatmak gerekir yoksa elden ödeme yaparakta kapatılabilir mi veya bu açık sorun teşkil eder mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Serkan malulen emeklilik için (bir başkasının bakımına muhtaç değilsen) 10 sene hizmet yılını 1800 günde primi tam olarak doldurmalısın. Ne hizmeti yılında nede prim gün sayında eksiklik olmaması gerekmekte. Ancak senin elindeki %66 oranındaki malulen emeklilik başvurusunda işe yaramaz. Sen SGK ya malulen emeklilik için başvurduğunda onlar seni yeniden hastaneye sevk edecekler.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst