Engelli kişi adına alınan, alınacak otomobiller için en fazla merak edilen konulardan biride araç indirim oranları, tutarlarıdır. Bilindiği üzere sakatlık (özürlü) oranı %90 üzeri olanlar ve aracı hareket ettirmek için özel donanıma ihtiyaç duyan engelliler adınan alınan arabalardan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) alınmıyor. Yani bu kişiler ÖTV den muaf tutulup ÖTV indirimine tabi tutuluyor. Sosyal devlet olma kapsamında engellilere destek amaçlı uygulanan ÖTV, MTV ( motorlu taşıtlar vergisi) indirimi gelir derecesi düşük olan engelli bireylerin oto satın alımlarında ciddi anlamda indirimler sunmaktadır. Peki sıfır kilometre araçlarda ÖTV indirimi nasıl hesaplanıyor?
Ekli dosyayı görüntüle 3419
%90 Engelli Adına Araçta ÖTV indirimi
Sakatlık oranı yüzde 90 ve üzeri olan kişilerin ÖTV den yararlanabilmeleri için şu şartlar aranır
- 1: Aracı kendi kullanacaksa “h sınıfı ehliyet alır” belgesi raporu, aracı kullanmak için özel donanıma ihtiyaç duyuyorsa, “h sınıfı ehliyet alır, özel donanımlı araç kullanır” sağlık raporu...
- 2: Aracı kendi kullanmayacaksa sadece rapor oranının yüzde 90 ve üzeri olması
2014 Yılı itibariyle engelli kişi adına araçta ÖTV indirimi %45 olarak kabul edildi. Daha önce (2013) bu oran yüzde 40 olarak uygulanıyordu.
Buna göre örnek bir ÖTV indirimi hesaplaması yapalım:
- Aracın Satış Fiyatı: 40000 TL (KIRKBİN TL)
- ÖTV Oranı: %45 (yüzde 45)
- KDV Oranı %18 (yüzde 18)
- Bulunduğunuz ildeki Sigorta Fiyatı:
- Araca tertibat takılacaksa onun fiyatı:
- 40.000 TL lik bu aracın size maliyeti 27.586 TL dir.
Not: Tertibat ve sigorta fiyatını ayrı tutarak hesaplama yaptım.
Ayrıca ÖTV hesaplaması için Engelliler.gen.tr Platformu tarafından hizmete sunulan ÖTV HESAPLAMA ROBOTUNU kullanarak hesaplama yapabilirsiniz.
ÖTV HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
Önemli Not: Otomobil alırken birden fazla oto galerisinden fiyat alınız. Zira oto galerileri kendi kafalarına göre hesap yaparak tabir caizse sürekli kendilerine yontmaktalar. Serbest piyasa piyasa ekonomisi acımasızlığında galeriler hesaplama yaparken rakamlarla oynama yaparak kafadan Birkaç bin TL fazladan ödeme çıkartabilirler. Bu nedenle Birkaç galeriden fiyat alarak fiyat takip analizi yapmak her zaman için sizin yararlı olacaktır.
Sakatlık Oranı %90 Altı Kişilerde Engelli Araç ÖTV İndirimi
Sakatlık oranı %90'ın altında olan kişilerde ÖTV indiriminden yararlanabilir. Burada çok ince bir nokta vardır. Oda bilinenin aksine “engelli araç ötv indirimi” için rapor oranın %40 ve üzeri olma şartı aranmaz.!
Diğer engelli haklarında mutlaka ama mutlaka engellilere tanınan haklardan yararlanmak için rapor (yani yasal anlamda sakat sayılmak için) oranının %40 ve üzeri olması gerekirken ÖTV indirimli araç almak için böyle bir şart aranmamaktadır. Burada bağlayıcı olan şey (sakatlık oranı %90 ve altı kişiler için) aracı hareket ettirecek özel bir donanıma ihtiyaç duymalarıdır. Bir örnekle konuyu daha anlaşılır kılalım.
Örnek Olay:
SGK dan emekli olan Ali beyin sağ el parmaklarının (baş parmak hariç) 4'üde ampütedir. Ali beye verilen sağlık kurulu rapor oranı %20 olmasına karşın, ÖTV indirimli araç almak için müracaat ettiğinde raporunda “H sınıfı ehliyet alır, özel donanımlı araç kullanır” yazdığı için ÖTV indiriminden yararlanır.
Ali bey için nasıl bir özel donanım yapılır? Vites kolunu kavrayamayacağı için vites koluna yapılan ve kavramayı kolaylaştıran bir aparat “özel donanıma girdiğinden” Ali bey ÖTV indiriminden yararlanır.
Ali bey'in aracında özel donanım olduğundan sürücü olarak kendi kullanmak zorundadır. Halen Türkiye de uygulanan trafik kurallarına göre özel donanımlı aracı sadece aracın sahibi yani aracın üzerine kayıtlı olan kişi kullanabilir. Ve aracın sahipleri araçlarını başkalarına kullandırmamakla yükümlü dürler.
Engelli Adına Araç İçin KDV İndirimi
Bundan 1 veya 2 yıl önce engelli kişi adına alınan otomobil için KDV ödenmeyeceğine dair verilmiş bir mahkeme vardı. Bu mahkeme kararı binlerce engelliyi sevindirmiş ve kendileride gerekli karara dayanarak KDV indirimi için müracaatlarda bulunmuşlardı. Ancak daha sonra bir üst mahkeme verilen kararı bozdu ve engelliler için KDV indiriminin olamayacağına hükmetti. Dolayısıyla şu an için engelli kişi adınan otomobiller için KDV indirimi bulunmuyor.
Engelli Kişi Adına Alınan Otomobilde MTV İndirimi
Engelliler, MTV bilinen adıyla motorlu taşıtlar vergisinden muaftırlar. Yıllık olarak maliye bakanlığı tarafından tahsil edilen MTV kredi kartı ile veya maliye bakanlığı resmi internet sayfasında (
GEL) yer alan İnternet Vergi Dairesi/Sık Kullanılanlar/Motorlu Taşıtlar Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme bölümüne giriş yapılarak, Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya doğrudan bankalara başvurarak, Motorlu taşıtlar vergisi yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu Vergi Dairesi Müdürlüğüne veya motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili diğer Vergi Dairesi Müdürlüklerine başvurarak.
Sık sorulan sorulara kısa kısa yanıtlar:
Engelli Sıfır Araç İndirimi
Engelli adınan araçlardan indiriminden yararlanmak için alınan – alınacak aracın mutlaka sıfır olması gerekmektedir.
2.El Araçlarda Engelli İndirimi
Hiçbir şart altında 2. el araçlarda engelli indirimi (ötv indirimi) uygulanmaz...
H sınıfı ehliyet alma yaşı
H sınıfı sürücü belgesi almak için yaş şartı aranmaktadır. Buna göre 17 yaşını bitirip ( ay – gün yıl olarak) 18 den gün almak gerekmektedir. Mevcut yönetmeliğe göre h sınıfı sürücü belgesi alacak kişinin eğitim durumu en az ilkokul mezunu olmalı.
Engelli Araç İndirimi Şartları
Konuyu toparlamak adına, engelli birey adına araçlarda indirimden faydalanmak için şu şartlar aranır.
1- Sakatlık oranının %90 ve üzeri olanlar eğer aldıkları arabayı kendileri kullanacaklarsa H sınıfı ehliyet raporu, aracı hareket ettirmek için özel bir tertibata ihtiyaç duyuyorlarsa H sınıfı ehliyet alır ibaresinin yanı sıra “özel tertibatlı araç kullanır” ibareli sağlık raporu
2- Sakatlık oranı %90 altında kişiler için raporlarında “H sınıfı ehliyet alır, özel donanımlı araç kullanır” ibarelerinin olması
3- Yine sakatlık oranı %90 ın altında olan sol bacaktan ayaktan engelli kişilerin raporlarında “otomatik vitesli araç kullanır” ibaresinin olması şartı yeterlidir. Raporunda otomatik vitesli araç kullanır yazan kişiler, ve sakatlık oranı yüzde 90 üzeri olan kişiler adınan araçları herkes, özel donanımlı araç kullanır raporu olan kişi adınan aracı ise sadece o kişi kullanabilir....