Mevzuat nerde?
Yorum yollamışsınız..
Bende mevzuata bakayım: başka sitenin görüşleri olabilir. Ama mevzuattan madde verilse daha iyi olurdu..
Her yorumu hatta benim yorumumu bile araştırınız. Mutlaka mevzuattan madde olmalı..
Merhaba ,bizim evdede aynı sorun var Anneannemin yüzde 90 üstü raporuyla arac alıcağız ama ne babam arac sürmesini doğru düzgün biliyor ne de Annem..Toruna da yasak konuldu diyor...Cimere yaptığım başvuruya cevap olarak bu yazı geldi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunun (7/2) maddesinde malul ve engellilerin taşıt alımlarında ÖTV istisnası düzenlenmiş, söz konusu istisnaya ilişkin uygulama usul ve esasları Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlenmiştir.
Bu kapsamda, engellilik derecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engellilerin istisnadan yararlanabilmesi için taşıtta özel tertibat yaptırma ve taşıtı bizzat kullanma şartı aranmamaktadır.
Öte yandan, anılan Tebliğin (II/C/1.5 ve 1.6) bölümlerinde de belirtildiği üzere; istisna kapsamında iktisap edilen taşıtın engelli kişi tarafından bizzat kullanılması, engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmadığı hallerde sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir. Taşıtın zorunlu sebepler dışında bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde, taşıtın bariz bir şekilde istifadesine sunulmadığının tespiti halinde, istisna şartlarının ihlal edildiği kabul edilir ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul ve engelliden aranmaktadır.
Ayrıca, muvazaa ilişkisi içerisinde engelli kişi adına taşıt iktisap edildiğinin tespiti halinde, ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte müştereken ve müteselsilen işleme taraf olanlardan (adına taşıt iktisap edilen engelli, engelli adına iktisap edip fiilen kendi istifadesine kullanan ile durumdan haberdar olması şartıyla motorlu araç ticareti yapan kişiden) aranmaktadır.
Buna göre, engellilik derecesi %90 veya üzerinde olanlar tarafından istisnadan yararlanılarak iktisap edilen taşıtın kimler tarafından kullanılacağına dair ÖTV mevzuatında bir belirleme bulunmamakla birlikte, söz konusu taşıtın malul ve engellinin sürekli istifadesine sunulması şarttır. Söz konusu taşıtın bariz bir şekilde malul ve engellinin istifadesine sunulmadığının ve/veya muvazaa ilişkisi içinde engelli kişi adına taşıt iktisap edildiğinin tespiti halinde yukarıda belirtildiği şekilde işlem yapılacağı tabiidir.
Bilgilerinize sunulur.