Merhabalar, benim merak ettiğim bir şey var. Eski yasaya göre 3. dereceden akrabalar alınan aracı kullanabiliyordu ya hani.
Ben hep bu şekilde araç almış ister uzak akraba olsun ister eş dost olsun kullanan, suistimal eden insanlara denk geldim.
O yüzden bu son yasa daha caydırıcı olmuş. Fakat, eski yasa nasıl denetleniyordu? Hiç ceza yiyen veya ceza yediğini duyanınız oldu mu?
Bu nasıl denetleniyor, teker teker geziyorlar mı vergi memurları gibi, yoksa işte çevirmede mi cezayı, yani ötv yi tahsis etme işlemlerini başlatıyorlar?
Bayi diyor ki yasada işte hasta araçta olmalı, araç şehir dışında olmamalı gibi ibareler hep vardı ancak uygulamada bunun yapıldığını görmedik.
Hatta diyor ki çevirmede polis onu görmüyor bile bu sadece aracı alırken imzalanması gereken bir sözleşme diyor.
Bunu neden soruyorum şimdi asıl endişeme geleyim;
Babaannem 10 yıldır alzheimer ve %96 engeli var. Vasisi de babam. Şehirde birlikte yaşıyoruz ama babamla babaannem genelde köyde kalıyorlar. Çünkü babaannem şehre gelince korkuyor ağlıyor, bağırıyor. Sadece köyde evinde gibi hissediyor. Hastaneye veya kışın şehre geliyor.
Biz bu çilemizden kurtulmak için 5 yıldır ötv indirimli araç almak için para biriktiriyoruz. 2001 model cliomuz var babannemi ona başını eğdirip sokmak için 15dk savaş veriyoruz kapıda. Geçen yıllarda sandalye aldık o da sığmıyor bagajına. Diyorduk ki yüksek bir tane alırız hem kadıncağız rahat eder hem biz. Ve açıkçası ben de yıllardır yeni araç alıcaz hayaliyle yaşıyorum. Enflasyondan sebep biriktirdikçe paramız azaldığı için ancak denkleştirebildik.
Şimdi deniliyor ki araç alınırsa sadece babam kullanabilirmiş. E babaannem i 7/24 arabayla gezdirmiyoruz ki, sadece bir kaç ayda bir lazım olacak ve o günler dışında illa ki ben kullanırım diye düşünüyordum ve 5 yıldır oley aracımız olacak diye bekliyordum seviniyordum açıkçası.
Şimdi aracı arada ben kullansam, şehir içi şehir dışı gidip gelsem bizden kesilen ötv yi geri mi isteyecekler? Eğer biraz esneklik var ise girişelim yoksa emektar ile devam :/ Çok üzüldüm yasayı duyunca hevesimiz kursağımızda kaldı.
Olay bayilerin dediği gibi mi acaba yoksa çevirmede ya da vergi denetimine, adres denetimine falan takılanınanız oldu, duydunuz mu acaba?