Detaylarıyla Malulen Emeklilik İçin Gerekli Şartlar

anisem

Üye
Üye
Katılım
Eki 13, 2016
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
52
2013 Yılında malulen emeklilik için yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre 3 Ağustos 2013 tarihli yönetmelikte 21 hastalık malulen emeklilik kapsamına alındı. 21 Hastalığın malulen emeklilik kapsamına alınmasıyla birlikte, gazete ve TV haberlerinde yasa, yönetmelik ve kanunlarla hiçbir alakası olmayan tamamen asparagas haberler yapılarak hem insanlara boşuna umit verildi hemde bir yığın kafa karışıklığına neden olundu. Bu kafa karışıklığı ve kavram kargaşasına son vermek adına tüm detaylarıyla (ilgili yönetmelik ve yasaya dayanarak) malulen emeklilik şartlarını, maluliyet durumunu, kimlerin hangi koşullarda malulen emekli olacağını açıklayacağız.

Malulen Emeklilik Şartları 2014

Malulen emekliliğin omurgasını oluşturan şartlar 2006 yılında çıkartılan 5510 Sayılı kanun ile belirtilmiştir. Kimlerin malulen emekli olacağı 5510 sayılı kanunun 25, 26 ve 27. maddelerinde düzenlenmiştir. 2006 yılından bugüne malulen emeklilik şartlarında yapılan tek değişiklik 21 hastalığın malulen emeklilik kapsamına alınmış olmasıdır. Bunun dışında malulen emeklilik şartlarında başka bir değişiklik yapılmamıştır. Bakınız: 5510 Sayılı Kanun

Sizleri kanun maddeleri arasında boğmadan herkesin anlayacağı dilde (yasada atıfta bulunan maddeleri sadeleştirerek) malulen emeklilik için olmazsa olmaz şartları sıralıyoruz.

Kimler Malul Sayılır?

İşverenin veya sigortalının talebi üzerine kurumca (SGK) yetkililendirilen hastanelerden usülüne uygun olarak alınan raporda çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.
(Bakınız: 5510 Sayılı Kanun: Madde 25)

Malulen Emeklilik İçin Prim Şartı

En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük,
yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekmektedir. (Bakınız: 5510 Sayılı Kanun: Madde 26)

Bakıma Muhtaç Malul Kavramı Nedir?

Malulen emeklilik yönetmeliğinin 12 Maddesi bakıma muhtaç özürlü kavramını ve hastalık listesini şu şekilde sıralamıştır.

  • a) Kuadripleji, parapleji, dipleji ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalıklar.
  • b) Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik hastalıklar.
  • c) İki gözde de yüzde yüz (tam) görme kaybı.
  • ç) İki elin kaybı.
  • d) Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı.
  • e) Her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı.
  • f) Tedavisi olanaksız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler.
  • g) Solunum yetmezliği nedeniyle yardımcı solunum cihazlarının sürekli kullanılması.
  • ğ) Giyinme, beslenme, fonksiyonel mobilite, bağırsak ve mesane bakımı, kişisel hijyen ve tuvalet ihtiyaçları gibi günlük yaşam aktivitelerinin sağlanamaması.
  • h) Yukarıda tespit edilen hastalıklar dışında kaldığı halde tedavi edilemeyen, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olan ağır hastalıklar. Bakınız: Engelliler Sitesi - Engelliler ve Dostları Platformu - Malulen Emeklilik Yönetmeliği


Özetlemek (sadeleştirmek) adına;

1- Malulen emekli olmak için maluliyetin (sakatlık yüzdesinin) ilk sigortalılık tarihinden sonra %60 (yüzde 60) olması,

2- 10 Yıl sigortalılık süresi 1800 gün prim günü,

3- Kişi bakıma muhtaç derecede malul ise sigortalılık süresine bakılmaksızın 1800 günle emekli edilir.

4 B ( Bağkur) Malulen Emeklilik Şartları

Bağkur kapsamında (4 b) sigortalı olanlar için yukarda anlatılan malulen emeklilik şartları aynen geçerlidir. Bağkur mensubu özürlü, malulen emeklilik talebinde bulunmadan önce, sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödemiş olması gerekmektedir.

TSK da Malulen Emeklilik şartları

TSK (Türk silahlı kuvvetleri) personelinin malulen emeklilik işlemleri için “TSK’da GÖREV YAPAMAZ” raporunu, sağlık kurulundan almış olmaları gerekiyor. Alınan raporun kabul görmesi sonucu, T.C.Emekli Sandığı Kanununda yer aldığı ifadesi ile Adi Malül, yani Malulen emeklilik olacaktır.

Not: Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan askeri ve sivil personel ile askerlik görevi ile yükümlüler için Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan personel için Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği esas alınır.


İş Kazasında Malulen Emeklilik Şartları

İş kazası sonucu (görevi başındayken) sakatlanan kişi malulen emeklilik koşullarını yerine getiriyorsa, (yukarda bu koşulların ne olduğu detaylı biçimde aktarılmıştır.) bu kişi hem malulen emeklilik maaşı hemde SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ (maaşı) alır. Bu iki maaş aynı anda alınır. İki maaş arasında şöyle bir detay var fazla olanın tamamını, az olanın ise yarısı alınır. Örnek vermek gerekirse iş kazası geçiren kişiye bağlanan malulen emeklilik maaşı 1.000 TL, iş göremezlik geliri (maaşı) 800 TL ise 1.000 TL nin tamamını, 800 TL nin yarısını yani 400 TL sürekli iş göremezlik maaşı alır.

Malulen Emeklilikte Kıdem Tazminatı

Malullük aylığı nedeniyle işten ayrılıp sosyal güvenlik kuruma başvurun kişiler kıdem tazminatı alır. Zira 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'ncü maddesi uyarınca malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanılan haller kapsamına girer.

Malulen Emeklilik Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

İster ssk ister bağ kur isterse emekli sandığı mensubu sigortalıların malulen emeklilik başvurularının ne zaman sonuçlanacağı ne zaman aylığa hak kazanacakları başka bir merak edilen sorudur. Eğer malulen emeklilik başvurunuzda evraklarda bir eksiklik yoksa malulen emeklilik başvurunuz 3-4 ayda sonuçlanarak tarafınıza aylık bağlanır


Ayrıca bakınız > http://engelliler.gen.tr/f11/malulen-emeklilik-kapsamindaki-hastalik-listesi-24324/

merhabalar 2014 yılında milli eğitim bakanlıgına engelli memur olarak atandım 44 oranında engelliyim..normal şarlarda 18 yıl 6 ay2da emekli oluyorum. 10 yılımı doldurduktan sonra mamülen emeklilige başvurma hakkım varmı? böyle bi hakkım varsa bağlanan emekli maaşı ne kadar oranda kesintiye ugruyor? bilgi sevinirim tskler.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,504
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Malasef %44 lik sağlık raporuyla malulen emeklilik için başvuruda bulunamazsınız. Malulen emeklilik için en az %60 oranında oda tek hastalıktan alınmış rapor gerekli.
 

honduras

Üye
Üye
Katılım
Eki 11, 2016
Mesajlar
21
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
dogum 1971
işe giriş 1990 2238 gün ssk var 764 gün bagkur var 130 gün askerlik borçlanabiliyorum kriz geçirdim 2 defa anjio oldum operasyonla 4 damar değişti akciğier sorunum var aşırı kilo aldım (135) emekli olma hakkım varmıdır
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,504
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=16305]honduras[/MENTION], %60 oranlı rapor alırsanız 10 yıl hizmet süresi 1800 gün primle malulen emkli olursunuz. Yok eğer %60 değilde %40 ve üzeri rapor alırsanız bu seferde kademeli engelli emekliliğinden faydalanarak emekli olursunuz. Tam olarak prim gün sayınız kaç?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,504
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Anladım dediğim gibi olaki malulen emekli edilmeniz bu sefer eğer %40 ve üzeri rapor alırsanız rapor derecenize göre değişmekle beraber kademeli engelli emekliliğinden faydalanırsınız.
 

meekmentos

Üye
Üye
Katılım
Eki 15, 2015
Mesajlar
13
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Merhaba Halil bey şu anda benim 2100 günüm var iş giriş 2010,malulen emeklilik için 10 yıl sigortalılık boyunca çalışmammı gerekiyor şu anda 3 aydır çalışmıyorum ve elden sigorta yılını tamamlayabilirmiyiz..
7 ay önce bakıma muhtaç olarak malulen emeklilige başvurduğumda 4 sene sonra olabirsiniz diye bir yazı gelmişti..
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,504
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=14212]meekmentos[/MENTION] eğer prim gün sayınız 1800 günü geçmişse ki yazdıklarınıza göre geçmiş, hiç bir şey yapmadan hizmet yılının dolmasını beklemelisiniz. Hizmet yılının dolması için çalışmanıza yada dışardan sigorta yatırmanıza gerek yok.
 

mertvcr09

Üye
Üye
Katılım
Ocak 31, 2017
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Selamın Aleyküm İzmir Askeri Hastaneden çürük raporu aldım Doğuştan meydana gelen özrüm var haklarım neler bi yardımcı olursanız sevinirim
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,504
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=17385]mertvcr09[/MENTION] askerden alınan çürük raporu sivil hayatta hiç bir işe yaramaz.
 

Skleroderma

Üye
Üye
Katılım
Nis 8, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Selam arkadaşlar;

2008 yılında Skleroderma (romatizmal) hastalığı tanısı kondu ve geçen sürede artan formda rahatsızlıklarla mücadeleye devam ediyorum.

15.07.2014 tarihinde bir işe girmek amaçlı sağlık raporu için hastaneye gittiğimde %64 Engelli sağlık kurulu raporu verildi.
Akabinde Ağustos 2014 tarihinde malulluk için İkamet ettiğim ve son çalıştığım işyeri burada olmasından dolayı Çanakkale SGK ya başvurdum. SGK Üniversite hastanesine sevk etti ve sonuç red geldi.
Lakin sonradan edindiğim bilgiye göre sevk edilen hastanede branş doktoru yok ise başka hastaneye sevk edilmesi gerektiğini öğrendim. Branş doktorum ROMATOLOJİ ve sevk edildiğim hastanede yok idi.
Doktorum,Tedavi ve takiplerim İstanbul da yapılıyor.

Vergi indirimim var, vergi indiriminden normalde 3 yıl sonra emekli olabilirim. çalışmak istiyorum lakin iş bulabilme zorluklarının yanında bulsam bile 5 ayın 3 ayı hastanelerde geçiyor. Engelli statüsünde işe alınanların normal 1 insan gibi efor beklenmesi de cabası.

Öğrenmek istediğim 2.kez malulluk başvurusunu Branş doktorumun olduğu İstanbul'dan veya farklı bir şehirden yapabilir miyim?
İlginize teşekkür ederim.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,504
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=17940]Skleroderma[/MENTION] ilk muracaat tarihinizden bu güne neredeyse 3 yıl geçmiş. Yeniden müracaat edebilirsiniz.
 

Skleroderma

Üye
Üye
Katılım
Nis 8, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
[MENTION=17940]Skleroderma[/MENTION] ilk muracaat tarihinizden bu güne neredeyse 3 yıl geçmiş. Yeniden müracaat edebilirsiniz.

Öğrenmek istediğim 2.kez malulluk başvurusunu Branş doktorumun olduğu İstanbul'dan veya farklı bir şehirden yapabilir miyim?
Son çalıştığım işyerinin ve ikametin veya her ikisinin de müracaat edeceğim yerden mi olması gerekiyor? Mevcut durumda ikametim ve son işyerim Çanakkale de
 

Halit 3

Üye
Katılım
Haz 2, 2017
Mesajlar
20
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
54
Merhaba benim raporum yüzde 43 iş kazası geçirdim ondan ünce hiç bir sağlık problemim yoktu askerlikte yapmışım 15 ay benim sigorta girişim 2009 şu anda hiçbir işte çalışmıyorum eğer sigortalı bir işte çalışırsam ne yapmam lazım ve nezaman emekli olurum lütfen sizden detaylı bir açıklama bekliyoruz teşekkürler

SM-G610F cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

Sarper

Üye
Üye
Katılım
Nis 17, 2017
Mesajlar
24
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
50
Ankarayi vergi indirimi mi sormak için aradım yüzde 44 ile cikti bugün yada pazartesi postaya verilir dedi yani onaylanmış oluyor dimi kaç günde gelir sagolu

SM-J200F cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
B

BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM

Guest
Malulen Emeklilikte Kıdem Tazminatı

Malullük aylığı nedeniyle işten ayrılıp sosyal güvenlik kuruma başvurun kişiler kıdem tazminatı alır. Zira 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'ncü maddesi uyarınca malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanılan haller kapsamına girer.
HALİL ABİ BU KIDEM TAZMİNATI NE OLUYOR SGK MI VERİYOR YOKSA İŞ YERİMİ VERİYOR İKRAMİYE GİBİ BİRŞEYMİ
 

yunu

Üye
Üye
Katılım
Tem 18, 2017
Mesajlar
8
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
unipolar depresyonf32f34f38f339 tanı yaygın ansiyeti bozuklar kaç rapor verir
 

yunu

Üye
Üye
Katılım
Tem 18, 2017
Mesajlar
8
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
unipolar depresyonf32f34f38f339 tanı yaygın ansiyeti bozuklar kaç rapor verir
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,504
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Ankisiyete bozukluklarına ilşkin oran belirtmek çok zor. %80 Alanda var daha düşük alanda.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst