Merhaba,
Eşimin engeli dolayısıyla ötv istisnası kapsamında araç alabilmek için işlemlere başladık. Henüz komisyona girmedi ama ek tertibat ile kullanması gerekecek. Trafik yönetmeliğinde “Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır” deniyor.
Bu aracı ancak benim de kullanabilecek olmam durumunda alabileceğiz. Eklenecek tertibatın tipi ehliyet başvurusu sırasında yapılan sağlık komisyonunda mı belirleniyor? Aracın teknik donanımında bir değişiklik yapılmadığı ibaresi bir yerde yazacak mı? Yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlar hangileridir? İlçe sağlık müdürlüğündeki komisyondan bu yönde bir ibare eklemesini mi istemeliyiz?
Ayrıca;
“Özel tüketim vergisi (II) sayılı liste uygulama genel tebliği”nde “İstisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, engelli kişi tarafından bizzat kullanılması; engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmaması halinde ise sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir. Taşıtın, zorunlu sebepler dışında, engelli tarafından bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde taşıtın bariz bir Şekilde engellinin istifadesine sunulmadığının tespiti halinde, istisna Şartlarının ihlal edildiği kabul edilir ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır” deniyor. Bu madde yukarıdaki ibare ile çelişmiyor mu? Herhangi bir kontrol sırasında sunabilmem için ruhsatta açıkça benim de kullanabileceğim belirtilecek mi? Yanımda eşim olmadan şehirlerarası yolculuk yapmam vs sorun oluşturabilir mi?
Teşekkürler