Engelliler adına alınan aracı kimlerin kullanacağı netleşti

merhabalar.benim size bir sorum olacak yeni ehliyetimi aldım araba almayı planlıyorum .fakat bana elden gaz ve fren tertibatı çıktı.şimdi 4.maddede özel donanım var ve ilaveden takılmışsa ve araçta değişiklik yapılmamışsa diyor,tertibatı taktırırken normal kişinin kullanımına engel olmadan taktırırsak babamıda yazdırsak sadece o kullanabiliyormu?
 
4. Maddede 3. dereceye kadar yakın akraba kullanır diyor. Baba 1. derece yakın akrabaya girdiğinden haydi haydi kullanabilir.
 
Iyi gunler benim sorum özürlü kişi aracı alıyor fakat başka özürlünün bulundugu sehirde degilde baska sehirde olan damadi kullaniyor araci sonucta bi ozurluye bi fayda saglamiyor aracin parasinida damadi verdi binevi vergiden kacirmak icin kayinbabasina araç aldirdi bu yasal mı
 
Araç sahibi ankarada fakat damadi baska sehirde sadece 1 yil icerisinde 30 gun ankarada bulunuyor arac oda damadi izinliyken onun disinda hep damadi kendi sahsi oaleri isin kullaniyor zaten soyledigim gibi ucretinide damadi odedi bu yasal midir bilgilendirirseniz sevinirim
 
Bu yeni düzenlemeyle %90 ın altında ki engellinin özel donanım takılmamış otomatik vitesli aracını da mı herkes kullanabiliyor?
 
Bu yeni düzenlemeyle %90 ın altında ki engellinin özel donanım takılmamış otomatik vitesli aracını da mı herkes kullanabiliyor?
Cevap buldum:

c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.
 
arkadaslar merhaba. engel oranim %92. bedensel egeldim yok. 2004 yılından beri normal B sınıfı ehliyetim var. hatta bu yıl yeni kanuna göre B sınıfı araç kullanabilir cipli ehliyet aldım. engel oranima rağmen sorunsuz verdiler ve yenilettim. nasib olur da arana alirsam kendim kullanmama engel bir durum yok de mi. yani su an trafik kontrolünde sorun olmuyor. adima kayıtlı engelli aracı kendim kullanırsam sorun olur mu merak ettim.

SM-J710FQ cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
ÖTV indiririmli araç

Ben bundan 6 yıl önce ötv indirim li araç almıştım şimdi sattım yeni araç almam gerekiyor. Sorum şu uydurmacı arkadaş (soldan gaz fren yapılması gerekiyor) bana önce H sınıfı ehliyetini B engelli yaptırmam gerekiyor dedi sonrada eşimde aynen benim durumumda onun da H sınıfı ehliyeti var. Eğer eşimde yeni aracı kullanacaksa onun için 2. Şahıslarda aracımı kullanabilir şeklinde 400 tl para yatırmam gerekmiş. Bu bilgiler acaba doğrumudur yardımcı olursanız sevinirim.
 
[MENTION=16999]Mavibu[/MENTION] Eşiniz sizinle aynı engelemi sahip. Daha açık bir ifadeyle oda aracı hareket ettirmek için sizin ihtiyac duyduğunuz donanımamı ihtiyaç duyuyor. Eğer öyleyse hiç bir yere para falan yatırmanıza gerek yok. Bu 400 tl nereden çıktı onuda anlamadım. Ehliyetinizi B engelliye çevirmelisiniz. Bu kısım doğru biliyorsunuz ehliyetler 2016 yılı itibariyle komple değişti. Ama onun için 5 yıl süre var. 5 Yıla kadar kullanabilirsiniz.
 
Merhaba,
Eşimin engeli dolayısıyla ötv istisnası kapsamında araç alabilmek için işlemlere başladık. Henüz komisyona girmedi ama ek tertibat ile kullanması gerekecek. Trafik yönetmeliğinde “Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır” deniyor.

Bu aracı ancak benim de kullanabilecek olmam durumunda alabileceğiz. Eklenecek tertibatın tipi ehliyet başvurusu sırasında yapılan sağlık komisyonunda mı belirleniyor? Aracın teknik donanımında bir değişiklik yapılmadığı ibaresi bir yerde yazacak mı? Yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlar hangileridir? İlçe sağlık müdürlüğündeki komisyondan bu yönde bir ibare eklemesini mi istemeliyiz?
Ayrıca;
“Özel tüketim vergisi (II) sayılı liste uygulama genel tebliği”nde “İstisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, engelli kişi tarafından bizzat kullanılması; engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmaması halinde ise sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir. Taşıtın, zorunlu sebepler dışında, engelli tarafından bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde taşıtın bariz bir Şekilde engellinin istifadesine sunulmadığının tespiti halinde, istisna Şartlarının ihlal edildiği kabul edilir ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır” deniyor. Bu madde yukarıdaki ibare ile çelişmiyor mu? Herhangi bir kontrol sırasında sunabilmem için ruhsatta açıkça benim de kullanabileceğim belirtilecek mi? Yanımda eşim olmadan şehirlerarası yolculuk yapmam vs sorun oluşturabilir mi?
Teşekkürler
 
Merhaba Halil bey;

Benzer birkaç soru-cevap var lakin ben engelli raporu olan kişi bizzat kendisi aracı kullanabilir mi bunu keskin olarak ayırıp öğrenmek istiyorum çünkü yanıtlarda %90 ve üzeri engelli raporu ile ötv'siz alınan aracı herkes kullanabilir denmiş ancak bu ''herkes''e engelli kişinin kendisi dahil midir bunu yardımlarınızla netleştirmek istiyorum,

Babamın yaşı 68
Kalp yetmezliğinden sebep engelli rapor oranı %100 (Ağır engelli değil ibareli rapor) Bedensel ve zihni hiçbir engeli yok
Şu anda triptonik vites aracını kendisi normal B sınıfı sürücü belgesiyle gayet güzel kullanıyor ve mtv'den muaf olmak için ruhsata engelli aracı ibaresini yazdırdı.

Birçok kuruma ve memura sorduk, vergi dairesinden tutun da trafik polisinden tutun da trafik tescil şubesinden tutun da ehliyet veren birime kadar sorduk ancak kafamız sordukça karıştı herkes farklı birşey anlatıyor:( En son bugün ehliyet değişimi yapan emniyet şubesindeki görevli %100 engel oranınız varsa kesinlikle araç kullanmanız yasak, tekrar rapor alıp engelli ehliyeti almanız lazım demiş.

Şimdi ötv'siz araç almak istiyor ve kendisi kullanmak istiyor, rapor engel oranı %100 ise alabilir mi? Alırsa kendisi kullanabilir mi bu kanunen serbest mi? Mevcut eski normal B sınıfı sürücü belgesini değiştirip engelli ehliyeti almasına gerek var mı?

Yardımlarınız için peşin teşekkür ve saygılarımla.
 
[MENTION=17511]gokhany77[/MENTION] %90 ve üzeri rapor ile alınan araçta değişiklik yapılmaz ise (elden gaz elden fren gibi) bu aracı ehliyeti olan herkes kullanabilir.
babanızın ortapedik bir engeli olmadığı için ve %90 üzeri raporu olduğu için ötv ve mtv den muaf araç alabilir ve bu aracı babanızda dahil ehliyeti olan herkes kullanabilir.
daha bir kaç ay önce %92 raporla ortapedik engelle araç kullanabilir diye rapor alıp ehliyetimi değiştirdim %100 engelli olanlar araç kullanamaz diye madde yok.
 
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Cevabınızı ehliyet değişikliğine gerek yok şeklinde anladım yani eski tip normal B sınıfı ehliyet ile ötv'siz alınacak aracı kullanabilir değil mi? Araca hiçbir özel donanım yaptırılmayacak.
 
Sayın balkesli,

İşlemleri yapacak olan memura yazılı olarak gösterebileceğimiz bir link eklemeniz mümkün müdür zira şuraya sordum oluyormuş desek bile memurların yasayla ilgili dünyadan haberi yok:( Herkes atmasyon uydurma şeyler söyleyip olmaz diyebiliyor! Sorularıma cevaben kanun maddesi içeren link ekleyebilirseniz belki ikna olurlar. İlginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
 
Arkadaşlar merhaba; benim eşimin dedesi %94 seviyesinde engelli raporu var. Kendisinin fiziksel engeli yok ama çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle rapor verilmiş. Sürekli hastaneye gitmesi gerekiyor. Bende taksiye para verene kadar siz alın arabayı ben sizi götürürüm diyerek araba almaya yönelttim. Fakat ben o aracı kullanabilir miyim? Birde maddi destekleri kesiliyor mu araç alınması durumunda ? Cevap verirseniz sevinirim. İyi günler.
 
Araçta özel donanım olmayacağından sürücü belgeniz varsa o aracı sizde kullanabilirsiniz. Maddi destekten kastınız tam olarak nedir? 3 aylık engelli maaşı, evde bakım maaşı vb. gibi.
 
Geri
Üst